23 Eylül 2010 Perşembe

Nuh Rezidansa Hoşgeldiniz!!!


İnsan,
Unutkan..
Sıkılgan..
Dahası aciz..

İnsan,
Beyninin sınırları belli olmayan..
İhtirasın doruklarını kendine mesken eden..
Tüm gezegeni emrinde oyuncak edecek kadar kudretli!!!

Çelişki gibi görünse de, olmadığını hepimiz biliyoruz. Tüm zerrelerimizle acziyetimizin farkında olmamıza rağmen, bu gerçekten olabildiğince kaçma gayretimiz bile ne kadar kudretli olduğumuzu ispatlıyor. Biliyoruz, ölümlüyüz. Fakat bunu yadsırken hiç zorlanmıyoruz. Belki de hayatı yaşanabilir kılan budur; gerçeği aklından çıkarma ama gözardı et!!!

İnsanoğlunun bu çelişkileri pratikte çok işe yarıyor aslında. Mesela bilim sırf bu yüzden varolmuş ve hergün gelişmektedir. 'Barika-i hakikat müsademe-i efkardan çıkar (gerçeğin ışığı fikirlerin çarpışmasından çıkar)' misali, insan içindeki bu iki farklı kompleksin çarpışmasıyla ortaya bilimi çıkarır. Hem ölümden korkar, hem de ölümü yenmek için çalışır. İlk yaratılıştan bugüne kadarki korkunç gelişme, bunu çokça doğruluyor.


Bu gelişimin günümüz tezahürlerinden birine denk geldim geçenlerde. 'Kıyamet Evi' tipinde bir çalışma...


Her türlü felakete karşı koymak üzere bin kişi kapasiteli bir bina tasarlanmış (tabii ki) Amerika'da. Bina 10’luk depreme, atom bombasına, 10 günlük yangına dayanıyor, sel altında 3 hafta kalabiliyormuş. Nükleer savaştan iklim değişikliğine kadar her türlü felakete dayanacak şekilde geliştirilen bina, şanslı sahiplerini dünyanın sonundan bile koruyacakmış. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Barstow kentinde yer altına inşa edilen ve bin kişilik kapasitesi bulunan “Terro Vivos” isimli binada uzun süre hayatta kalmayı sağlayacak her türlü ihtiyaç düşünülmüş. Felakete dayanıklı bina, 16 kilometre yakınında gerçekleşecek 50 megatonluk nükleer patlamaya, saatte 730 kilometre hızlı esen rüzgara, 10 gün boyunca 675 derece sıcaklığa çıkan yangınlara dayanıyor, sel altında üç hafta sapasağlam kalabiliyormuş. Ev 10 şiddetinde depremden de zarar görmüyormuş.

Bakalım 'nereye bu kaçış?'

3 yorum:

  1. 'İnsan fıtratında bekaya karşı gayet şedid bir aşk var.' demiş bir büyüğümüz. Ne kadar da doğrusöylemiş. Yazıyı okuduktan sonra '2012' filmi geldi aklıma. 2012 filminde de 'kıyamet gemisi' vardı:) Rabbim, Hakikaten Baki yolunda sarf olunan her şeyi beka yoluna mazhar etsin inşALLAH! Yazı harika çok şey anlatıyor insana, insan olduğunu hatırlayana...

    YanıtlaSil
  2. Bu açıdan hiç bakmamıştım. Sanki sıradana dönmüş gibi gözüküyor ilk bakışta.

    YanıtlaSil
  3. Resimleri çok güzel seçiyorsun ya. Her yazın ayrı güzel, o yazılara koyduğun resimler ayrı güzel. Eline aklına sağlık.

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...