4 Şubat 2012 Cumartesi

Chicken Run (2000) - "Tavuk"lardan 'a'bd Eleştirisi

Animasyonsa olay, illa ki stop-motion! İzlediğim en iyi animasyonlar hep bu teknikle yapılmışlardan çıkmış durumda; bir The Nightmare Before Christmas olsun, bir Mary and Max olsun, bir Fantastic Mr. Fox olsun... Süper efektlerdense, tek yaslanabildikleri dayanak senaryosu oluyor zira bu tür animasyonların. Haliyle izlemeye doyamayacağınız şeyler çıkıyor ortaya. Onlardan biri de Chicken Run.
Devamını Oku

3 Şubat 2012 Cuma

En Bi' Güzel Doğum Günü. Mübarek Ola!


Dünyaya çok değerli insan geldi. Farklı başlıklarda da defalarca değindiğim üzere, hepsinin ayrı meziyetleri vardı. Hepsine saygıdan öteye minnet borçluyuz. Ama Bir Kişi var ki, O'nun yeri çok ayrı. Bir müslüman olarak O Bir Kişi'yi diğer değerli belli kişilerle kıyaslamak bile oldukça zorken, müslüman biri olarak O'nu objektif olarak değerlendirmenin zorluğu tanımlanamaz durumda. Bu sebeptendir ki, tüm gönlü aşk mürekkebine batmış eli kalem tutan müslümanlar O Bir Kişi'yi anlatmışlar da anlatmışlar. Bir nesil anlatmış. Yetmemiş bir sonraki nesil anlatmış. Onların ki de yetmemiş, sonraki nesil... Tarih boyunca O'nu yazmış, O'na yazmış insanlar. Hala da yetmemiş durumda. Yetmeyeceğe de benzer.

Devamını Oku

2 Şubat 2012 Perşembe

A Better Life (2011) - Demian Bichir...


Çağımızın kanayan yaralarının en başında kesinlikle işsizlik var. Sistem eleştirisine girip olmadığım halde sosyalist kesilmek istemiyorum burada ama kapitalizm denen nanenin getirilerinin yanında götürdüğü çok şeyler var. Hatta götürmek bir kenara, tamamen geri dönüşümü imkansız silişler sunuyor insanlığa. Bir daha asla düzeltilemeyecek şeyler bunlar ve ne yazık ki, bunun farkında olmamıza rağmen bu sistem tıkır tıkır işlemeye devam ediyor. Edecek de bu gidişle. Zira sistem o kadar sağlam basıyor ki yere, ara ara ortaya çıkan ekonomik kriz denen şeyler bile sistemi daha sağlam hale getirmekten başka bir şeye yaramıyor.

Devamını Oku

Rocky II (1979)

Sylvester Stallone, yazdığı güzel senaryoyla ilk filmden sonra gaza gelmiş olacak ki, serinin bu ikinci filminde hem oyuncu hem senarist hem de yönetmen görevlerini üstlenmiş. İlk filmin oldukça gölgesinde kalmış olmasına rağmen, pek çok ufak detayları barındırmasıyla oldukça sevmişimdir her zaman Rocky 2'yi. İlk filmdeki rejisiyle oscar kazanan John G. Avildsen'den çok da aşağıda bir performans sergilememiştir Sylvester Stallone. Abartılan Rocky 1'dir hasılı, bu filmin görülmezden gelinmiş olması normal olandır.

Devamını Oku

1 Şubat 2012 Çarşamba

24-31 Ocak 2012 Film Yorumları

Bu hafta izlediğim filmlere nedense orta uzunlukta yorumlar yapmışım. O yüzden başlık ortalamasını bozmamak adına, o orta uzunlukta olan yorumları ayrı şekilde yayımladım. Ayrı başlık açılmış filmler şunlar; (açılmamışlar da en yakın zamanda yayınlanacak)

-25th Hour (2002); 7 / 10
-Ben-Hur (1959); 8 / 10
-Rocky II (1979)
-A Better Life (2011)
-Chicken Run (2000)



Sinema tarihine geçmiş çok film vardır. Tabii pek çok da seri vardır. Ama bazı film ve serilerin yeri ayrıdır. Apayrıdır. Sanırım bu apayrılıkta açık ara önde giden serilerden biridir Star Wars. Çekildiği dönem itibariyle getirdiği teknolojik yenilikler bir tarafa, takındığı üslupla birçok sinema sevdalısını kalbinin en derinlerinden vurmuştur bu güzelim seri.

Devamını Oku

31 Ocak 2012 Salı

Ben-Hur (1959) - O Bir İbn-i Hur :)


Neresinden başlanır bu tür filmlere bilmem. O kadar saygın ve de o kadar etkililer ki... Anlattığı hikayesinden bağımsız değerlendirdiğimiz, yapılan teknik hatalara rağmen dönemine göre enfes bir yapımdır. Atlı araba yarışı sahnesi halen referans oluşturur. O sahneyi anmadan teknik açıdan söylenenler kesinlikle eksik olacaktır. Avatar'ları ve bilumum efekt delisi filmleri övmeden önce besmele niyetine bu filme saygıları sunmak lazım.

Devamını Oku

30 Ocak 2012 Pazartesi

25th Hour (2002) - Farklı Bakışlar Önemlidir, Değişimler Daha Da...


11 Eylül sonrasına dair çok güzel bir panorama olmuş 25th Hour. Hem de çok az bir süre sonra çekilmesine rağmen. Halihazırda 11 yıl geçti bu olaydan sonra ama hala bu kadar etkili bir şekilde algılara hücum eden çok az gözlemsel film izledik. Sıra dışı olarak değerlendirilebilecek bir film olmasını da bu gözlemselliğine ekleyince ortaya hepten elle tutulur ve sonra da elden bırakılmaz bir film çıkmış. Ben oldukça beğendim.

Devamını Oku

29 Ocak 2012 Pazar

Reis Bey (1988) - Ağladıkça Anlıyorum...


"Bir şey koptu benden, bir şey; Her şeyi bir arada tutan bir şey."

Böyle söylemişti Necip Fazıl Kısakürek bir şiirinde, nedenini niçinini sadece ezoterik(!) gelişimler sağlayabilecek insanların anlayabileceği şekilde. Şükür ki anlayan, anlamasa da en azından anlama gayretiyle dolu bir nesil peydah oldu Üstad'dan sonra. Tabii Üstad'ın da katkısıyla. Gerçi Reis Bey gibi, Bir Adam Yaratmak gibi eserlerinden uyarlanan filmlerin kaliteli bir şekilde izlenebilmesini hala sağlayamamış durumda bu nesil. Ah vefa..!

Devamını Oku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...