29 Ocak 2011 Cumartesi

Kurtlar Vadisi: Filistin Nasıl?


Evettt sonunda Kurtlar Vadisi: Filistin vizyonda. Filme nasıl baktığımı ''Eee Bunlar 3 Kişi, Hani 1 Türk Dünyaya Bedeldi!?'' başlığında dile getirmiştim. Gitmeyi kesinlikle düşünüyorum ama Gnctrkcll kampanyasının yokluğunda gidilmeyi hakeden bir film olmuş mu sizce :)

Gidip görenlerden yorum alalım.
Devamını Oku

28 Ocak 2011 Cuma

BAFTA 2011 Adayları Da Belli Oldu


Kaç gündür yazacağım yazacağım diyorum film izlemekten vakit bulamadım. 2010 bitti patır patır tüm ödül organizasyonları adaylıklarını açıklıyor. Benim devamlı takip ettiğim 3 büyüklerden ilki olan Golden Globe çoktan bitti. Şimdi sırada Bafta ve Oscar var. Oscar'ın adaylıklarını şurda ağır serzenişlerim eşliğinde yazmıştım, şimdi sıra Bafta adaylıklarında.

İngiltere'nin en prestijli ödülleri sayılıyor Bafta ödülleri, yani İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi'nin dağıttığı ödüller. Bunun için de hayli dikkat çekiyor organizasyon. Oscar'dan hallice olduğunu söylemeliyim adaylıkların. Inception hiç olmazsa adaylık bazında haksızlığa uğramamış gözüküyor.

Gecenin Oscar'daki gibi adaylık galibi, 14 adaylığıyla The King's Speech. Onu 12 dalda Black Swan, 9 dalda Inception ve 6 adaylıkla The Social Network izliyor. Söylemem lazım ki İngilizler, İngiliz yapımlarını çok sever :D

Ödül töreni 13 Şubat'ta. Çok kategori olduğundan en önemlilerini ekliyorum. Hepsini istiyorum diyen varsa şöyle buyursun. Evet adaylıklar şunlar;

En İyi Film
Black Swan
True Grit
Inception
The King's Speech
The Social Network.

En İyi Yönetmen
Darren Aronofsky - Black Swan
David Fincher - The Social Network
Tom Hooper - The King's Speech
Christopher Nolan - Inception
Danny Boyle - 127 Hours

En İyi Erkek Oyuncu
Jesse Eisenberg - The Social Network
Colin Firth - The King's Speech
James Franco - 127 Hours
Javier Bardem - Biutiful
Jeff Bridges - True Grit

En İyi Kadın Oyuncu
Annette Bening - The Kids Are All Right
Julianne Moore - The Kids Are All Right
Noomi Rapace - The Girl with the Dragon Tattoo
Natalie Portman - Black Swan
Hailee Steinfeld - True Grit

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Christian Bale - The Fighter
Pete Postlethwaite - The Town
Andrew Garfield - The Social Network
Mark Ruffalo - The Kids Are All Right
Geoffrey Rush - The King's Speech

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Amy Adams - The Fighter
Helena Bonham Carter - The King's Speech
Barbara Hershey - Black Swan
Lesley Manville - Another Year
Miranda Richardson - Made in Dagenham

En İyi İngiliz Filmi
127 Hours
Another Year
Four Lions
The King's Speech
Made in Dagenham

En İyi Yabancı Film
Biutiful – Mexico/Spain
The Secret in Their Eyes – Argentina
The Girl with the Dragon Tattoo – Sweden
I Am Love – Italy
Of Gods and Men – France

En İyi Animasyon Filmi
Toy Story 3
How To Train Your Dragon
Despicable Me
Devamını Oku

27 Ocak 2011 Perşembe

Toy Story 3 (2010) - Efsane, Efsanevi Biçimde Dönmüş


Kıpır kıpır hatta hıpır zıpır bir çocukluk yaşamama rağmen oyuncaklarla aram hiçbir zaman, o kadar da iyi olmamıştır. Zorla aldırdığım 2-3 oyuncak dışında sevdiğim de olmadı. Nedense sokaklar daha çekici geliyordu, eve geldiğimde de sokak için enerjimi saklamam gerekiyordu :) Böylelikle oyuncaklara bir türlü vakit kalmıyordu. Şuan bile bundan 17-18 sene önce alınmış oyuncaklarım hala gıcır gıcır durumdalar ve eve gelen çocukların bir numaralı eğlence materyalleri.

Sanırım, oyuncakların hayatımdaki yerinin o kadar da önemli olmaması sebebiyle 1995 yılında Toy Story serisinin ilk filmi çıktığında hiç dikkatimi çekmemişti film ve ilerleyen yıllarda da bilinçli bir şekilde izlemedim seriyi. Yıllar ilerledikçe bir Pixar şenliğidir, aldı başını gitti. İşte o Pixar'ın ilk işi Toy Story. Öyle güçlü bir referansa sahip seri.

Toy Story'den sonra Pixar'ın da büyük katkılarıyla animasyon filmleri, çok önemli ataklarda bulundu. Ve 1999 yılında Toy Story'nin ikinci filmi yapıldı. Oyuncaklarla zaten aram yoktu çocukken, üstüne bir de yaş ilerlemişken izlemem imkansızdı ikinci filmi. Nitekim onu da izlemedim. Sonraki yıllarda çok güzel animasyonlara denk gelip animasyonlarla aramı düzeltmiş olsam da bir türlü bu seriyi izlemedim.

2005 yılıydı sanırım. Toy Story serisinin bir filminin daha yapılacağı haberini duymuştum. Animasyon filmleri artık ikinci sınıf film olmaktan kurtulmak üzereydi bu zamanlarda. Böyle bir ortamın oluşmasının belki de en büyük adımı olan Toy Story'e bir selam mahiyetinde olacağından, ilk defa ısınmıştım seriye ama yine izlemek nasip olmadı. Bir de ne yalan söyliyim diğer animasyonlara göre bu serinin çizimlerini beğenmiyordum poster ve fragmanlarda gördüğüm kadarıyla. 2007 yılında gelen üçüncü filmin kesinleştiği haberiyle artık iyice merak etmeye başladım seriyi. Tabii bu arada ilk iki filmin çok beğenildiğini hatta Top 250 listelerinde mütemadiyen yer aldığını atlamayalım. Yani tüm sinema mekanizması ''bu seriyi izle'' diyordu.

En sonunda geçen sene büyük sükseler sonunda son film çıktı. Vizyona girer girmez, inanılmaz bir gümbürtü koptu. Sanki tüm ABD, tüm dünya bu filmin gelmesini bekliyormuşçasına filme saldırıya geçti. Her dergi, gazete, sinema sitesi bu filmle ilgili övgüler yayımlamaya başladı. Top 250'de 7. sıraya kadar çıktığını bu gözler bile gördü. Bu tip durumlar hiç bana göre değildir. Bir şey haddinden fazla popülerleşirse orda yokumdur. Ve yine gitmedim sinemaya.

25 Ocak'ta Oscar adayları açıklandığında, animasyon dalındaki yerini çoktan almıştı Toy Story 3. Animasyon kategorisi bir yana, geçen sene Up'ın açtığı ''bir animasyonun En İyi Film adaylığı kapması'' durumunu devam da ettiriyordu. İşte bu sebeple nihayet izlemeye kadar verdim ve geçtiğimiz 2 günde ilk iki filmi ve az önce de son filmi izledim.

Arkadaşlar lafı uzatmadan söyleyeyim. Film müthiş, müthiş... Bir animasyon filmi bir insanı ne kadar etkileyebilirse/etkileyebilecekse o kadar etkiliyor, Toy Story 3. İnanılmaz bir 100 dakika. İlk iki film de güzel hatta çok güzeller ama bu son film bambaşka. Hani bir kalıp vardır ya ''efsane geri döndü'' diye. Üçüncü film kesinlikle öyle yapmış. Hatta bir adım öteye taşımış bu kalıbı ve efsane, efsanevi bir şekilde geri dönmüş.

Devam filmlerinin ortak bir handikapı vardır, daha doğrusu devam filmlerini yapanların. Devam etmek için kasarlar da kasarlar. İlk filmlerle alaka kuracağız diye zorlarlar da zorlarlar. Verilen 11 yıllık araya rağmen bu filmde bu da yok. Kendi müstakil hikayesine sahip ama aynı zamanda ilk iki filmle mükemmel bir uyuma da sahip. Senaryo çok güzel işleniyor ve özellikle mükemmel bitiriliyor film. Öyle mükemmel mesajlar barındırıyor ki film, insanın taa içine tam hedefe gidiyor sinyaller. Duygulanmayan, ağlamayan insan değil, o derece :)

Değinmeden geçemeyeceğim; filmleri dublajlı izledim. Türkler olarak mükemmel dublajlar yapabiliyoruz, özellikle de animasyon filmlerinde. Dublaj genel olarak çok güzeldi. Ama dublaja değinmemin asıl sebebi Gürdal Tosun. Üçüncü filme, ilk iki filmde dinazor Rex'i seslendiren Gürdal Tosun'u duyamayacağımı bile bile başladım. Bu bile yeteri kadar garipti. Allah rahmet eylesin...

Söz dublajdan açılmışken üçüncü filmin bomba dublaj castına değinmeden geçmek olmaz. Filmdeki Barbie bebek karakterini Beren Saat, Barbie bebeğin erkek olanını yani Ken'i de Kıvanç Tatlıtuğ seslendirmiş. Her kim o karakterlere bu iki ismi seçmişse gözlerinden öpüyorum. Gece gece acayip güldüm :)

Ve-l hasıl çok güzel filmdi. İzleyin izletin. 1 milyar dolar hasılatı anasının ak sütü kadar haketmiş film. Devamı gelirse 5-10 değil, 100'e kadar izlerim. Ellerini korkak alıştırmasınlar :)

Son sözüm de şudur: arkadaşlar biliyorsunuz Inception genel bir görülmemezlikten geliniyor ödül organizasyonlarınca. Oscar'da da durum aynı. En İyi Film ödülünü Inception'a vermeyecekleri neredeyse kesin gibi. Hazır adaylığı varken, bir ilki gerçekleştirip ilgili ödülü Toy Story 3 alırsa ettiğim tüm küfürleri geri alacağım :) Gerçi animasyon filmlerinin En İyi Film ödülünü almasına sıcak bakan biri değilim, onu da belirtmiş olayım.
Devamını Oku

25 Ocak 2011 Salı

83. Oscar Adayları Belli Oldu


Nihayet senenin en ağır organizasyonun da adayları belli oldu. Olmasa da olur muydu? Kesinlikle olurdu!

Golden Globe ile iyice ayyuka çıkan Nolan'ı görmemezlikten gelme sendromu Oscar'da da devam ediyor. Golden Globe'dir dedim sineye çektim ama bunlar daha da çoşmuş. En İyi Yönetmen ve En İyi Kurgu kategorilerinde aday bile değil Inception. Hatta öyle ki, En İyi Film kategorisinin kontenjanını 10 film olmasaydı, büyük ihtimalle o kategoride de olmayacaktı. Ödülü vermeyecekleri zaten malumdu ama aday bile yapılmaması...? Gerçekten çok üzüldüm. Ben böyle tepki veriyorken Nolan'ı düşünmek bile istemiyorum. Büyütüyorum gibi ama kesinlikle haklı bir tepki bu. Dediğim gibi ödül kazanmasını daha doğrusu ödülü vermeyeceklerini kabullendik ama aday bile yapılmaması çok enterasan.

Nolan'ın yerinde olsam, önümüzdeki senelerde nasıl film istiyorlarsa yaparım. Ödül gecesi ismim açıklandığında sahneye değil de kapıya doğru yönelirim, ''yıllar önce Inception diye bir film vardı. O filmin dahi mi dahi ama sizden olmayan bir yönetmeni vardı, işte o benim diyerek!''.

Golden Globe'yi kaçıran True Grit'in bunlara sebep olmasına ayrıca üzüldüm. Kardeşi kardeşe vurdurmuşlar gibi :) True Grit görüntü itibariyle Golden Globe'yi karçımasının acısını fazlasıyla çıkarmış. Toplamda 10 adaylık koparmış. 12 adaylıkla zirvedeki The King's Speech'ten sonra en fazla adaylığı olan film olmuş böylelikle. Bu ikisini dışındaki adaylığı olan filmler şöyle;
Inception 8,
The Social Network 8,
The Fighter 7,
127 Hours 6,
Toy Story 3 5,
Black Swan 5,
The Kids Are All Right 4,
Winter's Bone 4.

Golden Globe sinir harbinden sonra Oscar'ı izleyebileceğimi sanmıyorum. Ama göz ucuyla da bakmam değil tabii :) Ödül töreni 27 Şubat'ta. Bizde 28 Şubat sabahı.

Tüm adaylıklar ise şöyle;

En iyi film adayları:
127 Hours (2010)
Black Swan (2010)
The Fighter (2010)
Inception (2010)
The Kids Are All Right (2010)
The King's Speech (2010)
The Social Network (2010)
Toy Story 3 (2010)
True Grit (2010)
Winter's Bone (2010)

En İyi Erkek Oyuncu:
Javier Bardem for Biutiful (2010)
Jeff Bridges for True Grit (2010)
Jesse Eisenberg for The Social Network (2010)
Colin Firth for The King's Speech (2010)
James Franco for 127 Hours (2010)

En iyi Kadın oyuncu:
Annette Bening for The Kids Are All Right (2010)
Nicole Kidman for Rabbit Hole (2010)
Jennifer Lawrence for Winter's Bone (2010)
Natalie Portman for Black Swan (2010)
Michelle Williams for Blue Valentine (2010)

En iyi Yardımcı Erkek oyuncu:
Christian Bale for The Fighter (2010)
John Hawkes for Winter's Bone (2010)
Jeremy Renner for The Town (2010)
Mark Ruffalo for The Kids Are All Right (2010)
Geoffrey Rush for The King's Speech (2010)

En iyi Yardımcı Kadın oyuncu:
Amy Adams for The Fighter (2010)
Helena Bonham Carter for The King's Speech (2010)
Melissa Leo for The Fighter (2010)
Hailee Steinfeld for True Grit (2010)
Jacki Weaver for Animal Kingdom (2010)

En iyi Yönetmen:
Darren Aronofsky for Black Swan (2010)
Ethan Coen, Joel Coen for True Grit (2010)
David Fincher for The Social Network (2010)
Tom Hooper for The King's Speech (2010)
David O. Russell for The Fighter (2010)

En İyi Özgün Senaryo:
Another Year (2010): Mike Leigh
The Fighter (2010): Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson
Inception (2010): Christopher Nolan
The Kids Are All Right (2010): Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg
The King's Speech (2010): David Seidler

En İyi Uyarlama Senaryo:
127 Hours (2010): Danny Boyle, Simon Beaufoy
Toy Story 3 (2010): Michael Arndt, John Lasseter, Andrew Stanton, Lee Unkrich
True Grit (2010): Joel Coen, Ethan Coen
Winter's Bone (2010): Debra Granik, Anne Rosellini
The Social Network (2010) Aaron Sorkin

En İyi Animasyon:
How to Train Your Dragon (2010)
The Illusionist (2010)
Toy Story 3 (2010)

En İyi Sinematografi:
Black Swan (2010): Matthew Libatique
Inception (2010) Wally Pfister
The King's Speech (2010): Danny Cohen
The Social Network (2010) Jeff Cronenweth
True Grit (2010) Roger Deakins

En İyi Kurgu:
Black Swan (2010) Andrew Weisblum
The Fighter (2010) Pamela Martin
The King's Speech (2010) Tariq Anwar
127 Hours (2010 Jon Harris
The Social Network (2010) Angus Wall and Kirk Baxter

En İyi Sanat Yönetmenliği:
Alice in Wonderland (2010, Robert Stromberg , Karen O'Hara
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (2010), Stuart Craig , Stephenie McMillan
Inception (2010), Guy Hendrix Dyas (Production Design), Larry Dias and Doug Mowat
The King's Speech (2010), Eve Stewart (Production Design), Judy Farr
True Grit (2010), Jess Gonchor (Production Design), Nancy Haigh

En İyi Kostüm:
Alice in Wonderland (2010) Colleen Atwood
I Am Love (2010) Antonella Cannarozzi
The King's Speech (2010) Jenny Beavan
The Tempest (2010) Sandy Powell
True Grit (2010) Mary Zophres

En İyi Makyaj:
Barney's Version (2010)
The Way Back (2010)
The Wolfman (2010)

En İyi Film Müziği:
How to Train Your Dragon (2010) John Powell
Inception (2010) Hans Zimmer
The King's Speech (2010) Alexandre Desplat
127 Hours (2010) A.R. Rahman
The Social Network (2010) Trent Reznor and Atticus Ross

En İyi Orijinal Şarkı :
Coming Home from Country Strong (2010) Music and Lyric by Tom Douglas, Troy Verges and Hillary Lindsey
I See the Light from Tangled (2010) Music by Alan Menken Lyric by Glenn Slater
If I Rise from 127 Hours (2010) Music by A.R. Rahman Lyric by Dido and Rollo Armstrong
We Belong Together from Toy Story 3 (2010) Music and Lyric by Randy Newman

En İyi Ses Miksajı:
Inception (2010) Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo and Ed Novick
The King's Speech (2010) Paul Hamblin, Martin Jensen and John Midgley
Salt (2010) Jeffrey J. Haboush, Greg P. Russell, Scott Millan and William Sarokin
The Social Network (2010 Ren Klyce, David Parker, Michael Semanick and Mark Weingarten
True Grit (2010) Skip Lievsay, Craig Berkey, Greg Orloff and Peter F. Kurland

En İyi Ses Kurgusu:
Inception (2010) Richard King
Toy Story 3 (2010) Tom Myers and Michael Silvers
Tron: Legacy (2010) Gwendolyn Yates Whittle and Addison Teague
True Grit (2010) Skip Lievsay and Craig Berkey
Unstoppable (2010) Mark P. Stoeckinger

Görsel Efekt dalındaki adaylar:
Alice in Wonderland (2010) Ken Ralston, David Schaub, Carey Villegas and Sean Phillips
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (2010) Tim Burke, John Richardson, Christian Manz and Nicolas Aithadi
Hereafter (2010) Michael Owens, Bryan Grill, Stephan Trojanski and Joe Farrell
Inception (2010) Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley and Peter Bebb
Iron Man 2 (2010) Janek Sirrs, Ben Snow, Ged Wright and Daniel Sudick

Yabancı dilde en iyi film:
Biutiful (2010): Alejandro González Iñárritu(Mexico)
Dogtooth (2009): Giorgos Lanthimos(Greece)
In a Better World (2010): Susanne Bier(Denmark)
Incendies (2010): Denis Villeneuve(Canada)
Outside the Law (2010): Rachid Bouchareb(Algeria)

En İyi Belgesel:
Exit through the Gift Shop (Producers Distribution Agency) Banksy and Jaimie D'Cruz A Paranoid Pictures Production
Gasland Josh Fox and Trish Adlesic A Gasland Production
Inside Job (Sony Pictures Classics) Charles Ferguson and Audrey Marrs A Representational Pictures Production
Restrepo (National Geographic Entertainment) Tim Hetherington and Sebastian Junger An Outpost Films Production
Waste Land Lucy Walker and Angus Aynsley (Arthouse Films) An Almega Projects Production

Kısa Metraj en iyi belgesel:
Killing in the Name Nominees to be determined A Moxie Firecracker Films Production
Poster Girl Nominees to be determined A Portrayal Films Production
Strangers No More Karen Goodman and Kirk Simon A Simon & Goodman Picture Company Production
Sun Come Up Jennifer Redfearn and Tim Metzger A Sun Come Up Production
The Warriors of Qiugang Ruby Yang and Thomas Lennon A Thomas Lennon Films Production

Kısa metraj en iyi film: Animasyon:
Day & Night (2010) A Pixar Animation Studios Production Teddy Newton
The Gruffalo (2010) Jakob Schuh and Max Lang
Let's Pollute (2010) Geefwee Boedoe
The Lost Thing (2010) A Passion Pictures Australia Production Shaun Tan and Andrew Ruhemann
Madagascar, carnet de voyage (2010) A Sacrebleu Production Bastien Dubois

Kısa metraj en iyi film:
The Confession (National Film and Television School) A National Film and Television School Production Tanel Toom
The Crush (Network Ireland Television) A Purdy Pictures Production Michael Creagh
God of Love A Luke Matheny Production Luke Matheny
Na Wewe (Premium Films) A CUT! Production Ivan Goldschmidt
Wish 143 A Swing and Shift Films/Union Pictures Production Ian Barnes and Samantha Waite
Devamını Oku

24 Ocak 2011 Pazartesi

31. Altın Ahududu (Razzie) - Geçen Senenin En Kötüleri


Akademi'nin tersine, yılın en kötülerine verilen Razzie'nin adayları açıklanmış. Organizasyondan bihaber olanlar için hatırlatmış olayım. Gerçekten kötü olanlar değil de daha çok hayal kırıklığına sebep olan film ve oyuncular hedefte. Yani yüksek bütçelerle yola çıkıp, istenilen düzeyde sonuca varamayanlar.

Jessica Alba'yı ayrı kutluyorum. Ablam aynı kategoriye 4 performansıyla(!) aday olmuş :)

En Kötü Filmler
The Bounty Hunter
The Last Airbender
Sex and the City 2
The Twilight Saga: Eclipse
Vampires Suck

En Kötü Erkek Oyuncu
Jack Black, 'Gulliver's Travels'
Gerard Butler, 'The Bounty Hunter'
Ashton Kutcher, 'Killers' ve 'Valentine's Day'
Taylor Lautner, 'Twilight Saga: Eclipse' ve 'Valentine's Day'
Robert Pattinson, 'Remember Me' ve 'Twilight Saga: Eclipse'

En Kötü Kadın Oyuncu
Jennifer Aniston, 'The Bounty Hunter' ve 'The Switch'
Miley Cyrus, 'The Last Song'
The Four Gal Pals, 'Sex and the City 2'
Megan Fox, 'Jonah Hex'
Kristen Stewart, 'Twilight Saga: Eclipse'

En Kötü Yardımcı Erkek Oyuncu
Billy Ray Cyrus, 'The Last Song'
George Lopez, 'Marmaduke,' 'The Spy Next Door' ve 'Valentine's Day'
Dev Patel, 'The Last Airbender'
Jackson Rathbone, 'The Last Airbender' ve 'Twilight Saga: Eclipse'
Rob Schneider, 'Grown Ups'

En Kötü Yardımcı Kadın Oyuncu
Jessica Alba, 'The Killer Inside Me,' 'Little Fockers,' 'Machete' ve 'Valentine's Day'
Cher, 'Burlesque'
Liza Minnelli, 'Sex and the City 2'
Nicola Peltz, 'The Last Airbender'
Barbra Streisand, 'Little Fockers'

En Kötü 3 Boyutlu Film
'Cats and Dogs: The Revenge of Kitty Galore'
'Clash of the Titans'
'The Last Airbender'
'Nutcracker 3-D'
'Saw 3-D'

En Kötü Ekran Çifti & Birlikteliği
Jennifer Aniston & Gerard Butler, 'The Bounty Hunter'
Josh Brolin'in yüzü & Megan Fox'un aksanı, 'Jonah Hex'
Tüm ekip, 'The Last Airbender'
Tüm ekip, 'Sex and the City 2'
Tüm ekip, 'Twilight Saga: Eclipse'

En Kötü Yönetmen
'The Expendables,' Sylvester Stallone
'The Last Airbender,' M. Night Shyamalan
'Sex and the City 2,' Michael Patrick King
'Twilight Saga: Eclipse,' David Slade
'Vampires Suck,' Jason Friedberg & Aaron Seltzer

En Kötü Senaryo
'The Last Airbender,' M. Night Shyamalan
'Little Fockers,' Michael Hamburg & Larry Stuckey
'Sex and the City 2,' Michael Patrick King
'Twilight Saga: Eclipse,' Melissa Rosenberg
'Vampires Suck,' Jason Friedberg & Aaron Seltzer

En Kötü Yeniden Yapım ya da Devam Film
'Clash of the Titans'
'The Last Airbender'
'Sex and the City 2'
'Twilight Saga: Eclipse'
'Vampires Suck'
Devamını Oku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...