17 Eylül 2010 Cuma

Yaratıcı YokMUŞŞŞŞ


Geçen günlerde engelli dehamız Stephen Hawking'in yeni kitabının şerefine, yine yeniden tahrik edici manşet furyası harekete geçti. Bu sefer ki naralar zafer sarhoşluğu dolaylarındandı. Zafer, ateistlerindi!!!

Dehamızın dediğine göre, varlık var olmak için bir yaratıcıya muhtaç değilmiş. Bunu da okuyabildiğim kadarıyla yer çekim başta olmak üzere bazı kuvvetlere dayandırıyormuş. Bu doğa kuvvetleri, evreni var edip yok edebilirmiş. Bunun için de bir yaratıcı, olmasa da olurmuş!!!

Size de tanıdık gelmedi mi bu söylem. İnancı yok sayarken başka inançlar öne sürme geleneğine yeni bir örnek değil mi bu? Teorik fiziğin lideri kabul edilen biri bile çıkıp bunu yapabiliyorsa, ateist inancının bulunduğu noktayı artık iyice irdelemek gerek miyor mu? Eğer inançlara deneysellikten uzak olduğuyla ilgili karşı çıkıyorsanız, ortaya koyacağınız şeyin bu eleştiriden uzak olması gerekmez mi acaba?

Varlıkla ilgili tarih boyunca temel iki teori vardır, hep varola geldiği ve sonradan varolduğu. İlki ateist dininin, ikincisi ise inanç dinlerinin söylemidir. Ateistlerin, yaratıcı inanç sahiplerine 'sizin tanrınızı biz ölçümleyemiyoruz, bu sebeple yoktur' demeleri kendi sözde bilimsellikleriyle ne kadar da tutarlı öyle değil mi? O ağızlarından düşürmedikleri bilimsellik, labaratuvar deneyleri ışığında yapılan analizlerle ilerlemeyi salık vermiyor mu? Bir şeyi ölçümleyemediğinizde o şey yok mudur yoksa henüz o şey hakkında yeteri kadar malumata sahip mi değilsinizdir?


Evrenin varoluşuyla ilgili en elle tutulur teori günümüz itibariyle Bing Bang Teorisi. Bu teorinin bile tamamen kısmi pratik sonuçlar vermesi, kesin hükümler ileri sürerken bizleri biraz da olsa düşünmeye sevk ediyorken, Planck zamanıyla (büyük patlamadan sonraki ilk an anlamında) ilgili bile henüz elle tutulur sonuçlar elimizde yokken, patlamadan öncesiyle ilgili bu denli büyük 'lokma'lar yemek de ne oluyor pek sayın Hawking!

5 yorum:

  1. Öncelikle, 'deha' ve 'pek sayın' kelimelerinden dolayı sizi kınıyorum(!) :)
    Sonralıkla, bölesi bir yorumu okuma fırsatını bize sunduğunuz için teşekkürü bir borç biliyorum.
    Aklıma 'Dahi, üstadını en iyi belirleyendir.' sözü geldi. Ne kadar doğru söylemiş Meriç. Klavuzu karga olanın durumu hepimize malum! Bir de klavuzu reddedenlerin hali var. Bu kavram onu fazla güzel resmetmiş "İnancı yok sayarken başka inançlar öne sürme geleneği". Çelişik, tutarsız ve vahim bir hal.
    Teşekkürler!.

    YanıtlaSil
  2. Bazen neden böyle oluyor diye düşünüyorum. Sizin gibi yazanlar devam etmeli. Sadece izlediği filme 2 satır yazmakla blog tutmanın ne anlamı var ki?

    YanıtlaSil
  3. Ağzına sağlık. Akıllanmayacaklar bunlar belli oldu :)

    YanıtlaSil
  4. Ne severdim şu adamı. Demekki bu da mantıksızlaşmaya başladı. İnanmaması değil mantıksız olan, senin de söylediğin üzere kendi içinde tutarsız olması asıl dert. Neyse dua edelim yine de :)

    YanıtlaSil
  5. al benden de o kadar Zehra. amin :)

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...