12 Ocak 2012 Perşembe

Rocky (1976) - Adriannnnnn :)

Orijinal boyutu için tıklayınız

Ne zamandır bu, çocukluğumun efsane serisine bir tekrar geçmek niyetindeydim. Ertele ertele anca başlayabildim. Diğer 5 filmi de izleme niyetindeyim ama bakalım artık ne zamana tamamlanır :)

Boks filmlerinin kralı olmakla bir hayli ünlüdür Rocky serisi. Tüm dünyada Rocky filmleriyle büyümemiş çocuk çok azdır sanıyorum. En azından erkek çocuğu diyelim. Maçlara hazırlanırken ki, o fakir sporcu psikolojisine girmeden büyümek sanırım en bedbaht durumlardan biridir. Yine, zor geçmelerine rağmen her kazanılan maçtan sonra atılan "Adriaaaaaannnnnn" naralarına eşlik etmemek de bir o kadar kötüdür :)

Sylvester Stallone'nin neredeyse ilk senaryosudur bu film. Bundan önce iki üç çalışması olsa da offical çalışmalar değildir bunlar. Bu durum, filme dair sempatileri daha da artırıyor tabii. İlk senaryo denemesinde, popülizmden bu kadar uzak kalmak her babayiğidin harcı olmasa gerek. Genel kanı, boks filmi olduğu yönündedir Rocky'nin. Ama aslında bir boksörün hayatına dair çok güzel bir izlenim görünümündedir bu ilk film. Zaten bu sebeple de filmdeki boks sahneleri oldukça azdır. Bir tek filmin sonu boks sahnesi içerir ve o bölüm de oldukça gerçekçidir. Diğer boks filmlerinin aksine güzel bir kurgu içermez boks maçı. Ve buna rağmen gelmiş geçmiş en iyi boks filmlerinden sayılır Rocky. Hatta çoklarınca en iyisidir.

En azından klasik Amerikan filmleri gibi New York'ta geçmez. Nispeten görülmeyen yerlerden olan Philadelphia'da geçer hikaye. Sırf bu bile var olan sempatimi daha da katlar. Ama bütün bunlara rağmen yine de 10 Oscar adaylığını hak edecek bir yapım olmadığı barizdir şahsımca. Hele de 3 Oscar ödülü, biraz abartıdır. Hani 1976 yılında çekilmemiş olmasaydı anlardım da, bu yılın diğer filmlerine bakınca birkaç adım geriden geldiği açıkça görülür.

Chuck Wepner'in Muhammed Ali ile mücadelesinin senaryosu olduğunu da hatırlatalım bilmeyenler için. Tıpkı filmdeki Rocky gibi, Chuck da kendisinin ayarında olmayan bir dünya şampiyonunun karşısında 15 raunt dayanmıştır ve oy çokluğuyla yenilmiştir. Hatta filmden sonra Chuck Wepner, Sylvester Stallone'ye dava açmıştır vs...

Neyse efendim. Öyle mazisi olan bir filmdir işte Rocky. Çok kazandırdığı için seriye bağlanmıştır ve bilindiği üzere en sonuncusu 2006'da olmak üzere 6 tane film çekilmiştir. 1'e 117 kazandırırsa bir film, farklı bir süreç de çok zor olurdu zaten.

Müziklerine bilerek değinmedim. Daha da uzamasın yazı. Tekrarı da hoş oluyor. 90'larda çocuk olanlara duyurulur :)


7 / 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...