19 Eylül 2010 Pazar

Sinema Fikirdir, Fikir De Paylaşılmalıdır!!!


Sevdiğim bir tabir vardır; nev-i şahsına münhasır. Günümüzde pek kullanılmıyor. Benim gibi kendini bu kelimeyle ifade edebildiğini düşünenler dışında, en çok kullanan 100 kere kullanmamıştır sanırım hayatında. Her 'azıcık ses teli enerjisiyle çok fazla düşünme enerjisi sağlayan' kavram gibi bu kavram da silinmeye yüz tuttu. Ama buna rağmen hala bu tip kavramları inadına yaşatan/yaşattıran insanlar var. Kendilerini zorla bu şekilde tanımlatırlar. Eğer farkındaysanız o kişinin nasıl bir 'farklılık eri' olduğunun, ister istemez 'mecburi gönüllü' olursunuz O'nu bu tip kavramlarla tanımlamaya. İşte bu tip insanlardandır Jean-Luc Godard.


Jean-Luc Godard 'sıradışı filmlerin sıra dışı yönetmeni' şekliyle kabaca anlatılabilir. Ama o kadar değildir,O ki,
-Filminin akan bir sahnesinde kamerayı eliyle kapatabilen,
-Materyalizmin en derinlerinde dolaşmasına rağmen Benim gibi anti-maksistleri bile etkileyebilen,
-Politikadan başka şey görmeyen bir erkekle tüm ilgi alanı popüler kültür olan bir kızın, sıra dışı aşkını senaryoya döküp çekebilecek kadar hayatın kalbine dokunabilen,
-Politika karşıtlığını, savaş karşıtlığı gibi popülist tavırlarla gizlemeyip bunu samimi yapan, 
-Konuşmalarından yakalayabileceğiniz bazı sözleriyle sinemacıdan çok filozof imajı uyandıran güzel bir abimizdir.

Bu güzel abimiz muhalif tavrını yine konuşturup, James Climent adında internetten yasadışı data indirdiği gerekçesiyle cezaya çarptırılan birinin kefalet ücreti için kampanya başlatmış, 1000 € bağışlayarak. Özgürlüğü bu derece uçlarda tanımlayan birinin var olması çok güzel. Hatta söz konusu özgürlüğün kendi çıkarına ters gelmesine aldırmadan hak mücadelesi haline getirmesi anlatılmaz güzellikte.


Sinemanın sadece görsel öğelerden oluşmadığını bilip sanat-siyaset-tarih gibi tüm kritik gelişim araçlarının, felsefik bir panaroması olduğunu kavradığından adım gibi emin olduğum Godard'dan da bu beklenebilir.

Bu adamı seviyorum ya :)

8 yorum:

  1. Sizin de pek farkınız yok sanırım bu abinizden. Anladığım kadarıyla çok iyi anlamışsınız Godard'ı. Hatta o bile bu kadar anlamamış olabilir kendini :)

    YanıtlaSil
  2. Her cümle üzerine çokca düşünülmesi gereken ve her kelime cümle bütünlüğü içinde başka başka manalar ifade eden, başka kapılar arayalan düşünce silsileleri oluşturuyor insanın beyninde. 'Eğer farkındaysanız o kişinin nasıl bir 'farklılık eri' olduğunun, ister istemez 'mecburi gönüllü' olursunuz O'nu bu tip kavramlarla tanımlamaya.' müthiş bir tanımlama gerçekten. Siz bay; hayata dair, ukalaca ve mütevazice var olma çabacısı; hayat karşısında edilgen değil etken, kendini bilmeye özünü keşfe yönelmiş, dalgın değil farkında, atıl değil atılgan nev-i şahsına münhasır bir insan! Zevk alıyorum sizi böyle tanımlamaktan. Anlamaya ve bilmeye dair öğreneceğimiz çok şey var. İyi ki böyleleri var:) Aklınızın doğurduğu, ruhunuzun sahiplendiği fikirleri paylaşatığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel yazmışsınız gerçekten. Sitede e-mailinizi görmedim. Sizin isminizde ve sizin uslsbunuza benzeyen birinin kitabı geçmişti elime. Acaba siz misiniz o Mehmet Bulut?

    YanıtlaSil
  4. @Aslı
    Bilmiyorum okuduğunuz kişi Ben miyim ama evet kitap yazmışlığım var. Fakat elinize geçmiş midir emin değilim. Profesyonel birer çalışma olmadılar hiçbir zaman. Birkaç kitapçı dışında Ben bile görmedim hiç. Kitabın adı neydi?

    @Büşra
    İroninizi sevdim :)

    @melek
    Abartılı yorumun için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. 'Bir Ütopya: Barış' isminde bir kitaptı. Savaşın neden gerekli olduğu, savaşsız bir hayatın imkansızlığı, hayatın ergen genç kız tripleriyle anlaşılamayacağı ibareleri vardı önsözünde.

    YanıtlaSil
  6. @Aslı
    Hiç ihtimal vermiyordum ama evet o Benim.
    Okuduğunuza sevindim :)

    YanıtlaSil
  7. Godard ismini ilk defa duydum. Sinemayı severim ama çok cahil hissettim kendimi :) Helal olsun abiye.

    @Aslı
    Kitaptaki o maddeler daha uzundu diye hatırlıyorum. Hayatı toz pembe görenlerin savaşın kan kırmızısını anlayamakayacakları gibi vurucu birkaç madde daha vardı. Kitabı okuması için verdiğim arkadaşımdan geri alabilirsem ekleyebilirim gerisini :)

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...