11 Şubat 2011 Cuma

En Çok Bilet Satan 6. Ülkeyiz


Avrupa Konseyi Görsel ve İşitsel Yayımlar Gözlemevi geçen senenin sinema hasılat panoraması üzerine bir çalışma yapmış. Çalışmaya göre 2010 yılında tüm Avrupa'da 1 milyar 196 milyon 600 bin adet sinema bileti satılmış. En fazla sinema bileti satılan ülkeler sırasıyla Fransa (206,5 milyon), İngiltere (169,2 milyon), Rusya (165,5 milyon), Almanya (126,6 milyon), İtalya (123,4 milyon) ve Türkiye (41,1 milyon).

Bizim açımızdan bence kesinlikle büyük başarı. Sinema biletlerinin bu denli yüksek olduğu bir ülkede 365 günde toplam 41 milyon bilet satmak büyük iş. Dahası her sene de yükselen bir trende sahibiz. Mesela geçen sene 36,9 milyon adet sinema bileti satılmıştı. Bilet satışlarındaki yükseliş toplam hasılatla da doğru orantılı gözüküyor. 2009'da elde edilen 308,2 milyon Türk lirası, 2010'da 380 milyon 200 bin Türk Lirasına yükselmiş.

6. gibi gözüküyoruz ama tabii işlevsellik açısından durum bundan biraz daha farklı. Bu satılan biletlerin toplam nüfuslara oranı göz önüne alındığında 6. lık hayal gibi gözüküyor. Burada da kendime muhalefet edeyim. Nüfusun bilet satışına oranı şeklinde düşündüğümüzde kaybettiğimiz 6. lığı, kişi başına düşen milli gelirlerin biletler üzerine oranını hesapladığımızda fazlasıyla geri alıyoruz. Sorun yok yani :D

Bir de uzun yıllardır milli filmleri daha fazla izleme oranımız, diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında daha da belirgin hale gelmiş. Ülkemizde milli filmleri izleme oranı 52.9 iken, bu dalda bize en yakın ülke 35.5 oranıyla Fransa. Burdaki 1. lik güzel de, en fazla izlenmiş filmi Recep İvedik olan bir ülkeyiz hala. Onu bi düzeltemedik hala.

İnternet üzerinden bu denli film indirme varken, dahası son yıllarda kaliteli filmlerin eskiye nazaran daha az çıkıyor olması bu rakamları daha saygın bir yere getiriyor. Daha artsın diyelim, ne yapalım :)

1 yorum:

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...