22 Şubat 2012 Çarşamba

Mystic River (2003)

Sinemada tutmasının muhtemel olduğu bir 'tür kombinasyonu' gözlemlemişimdir öteden beri. Suç ve gizem türlerini, drama türüyle sırıtmadan aynı çatı altında birleştirebilirse bir film, kaliteli olma potansiyeline baştan sahip oluyor. Zira bu türlerin gerçekten mükemmel bir uyumu
var.

"Halihazırdaki bu 'tür avantajını' Clint Eastwood'un eline verirseniz ne olur?" sorusunun cevabı mahiyetinde bir film diyebiliriz Mystic River'e. Clint babanın o enfesimsi gri tonunun en yakıştığı filmlerden biri olmuş. O kadar durgun, o kadar donuk ki film; insan anlatımla büyüleniyor. Eskiden orasından burasından izlemişliğim vardı. Keşke adam akıllı izlemek için bu kadar çok beklemeseydim. Son zamanlardaki izlediğim en iyi film-lerden diyebilirim kısaca.

Usta her zamanki gibi birçok dinsel öğe doluşturmuş filme. Bunu başkaları yaptığında çok itici geliyor ama Clint Eastwood bu işi güzel beceriyor ve çoğu kişi farkında bile olmuyor göndermelerin. Kör göze parmak şeklinde yapılmayan tüm şeyler sinemada caizdir, inancı da bu durumla daha bir anlamlı gibi.

Sean Penn'in nasıl bir oyuncu olduğunu gözler önüne sermesi açısından da mühim bu film. Bıçkın bir elemanı canlandırıyor ama elemanın ruhuna sahipmiş sanıyorsunuz. Omuzlar gergin, gözlerden saçılan üzüntüyle karışık hırçınlık... Resmen coşmuş. Son zamanlarda gördüğüm en iyi performanslardan biriydi. Gelecekte Robert De Niro ne ise, Al Pacino ne ise, Sean Penn de o tür bir şey olacak gibi. Bunun nişanelerinden biri şu performans. Ayrıca Tim Robbins'in sorunlu karakter performansı da oldukça iyi. Her ikisinin de Oscar kazanması çok yerinde. Böyle oynamayın arkadaşım, kalp var bende :P

Uyarması benden, film çok sarsıyor. Öyle vuruyor ki, kalık bir hale bürünmekten başka çareniz kalmıyor. Clint Eastwood tarzına yatkınlığınız varsa izlemeniz elzem diyebilirim. Zira en iyi filmi olmamasına rağmen en kasvetli filmi Mystic River. Ne Gran Torino'nun gamı ne de Changeling'in hüznü gibi tekil duygu patlaması hakim filme. Bunun yerine çoklu duygu kimliği sinmiş filmin en derinine.

Bir de filmlere verdiğimiz Türkçe isimler olayına değineyim. Ya Hu, Gizemli Nehir'le bu filmin ne alakası var. Hani hiç mi izlemediniz filmi? İzlemedinizse ismi koyan neden sizsiniz? Filmin orjinal ismi Mystic River. O zaman tüm işi gücü bırak, koş sözlük bul hemen çevir, Gizemli Nehir ismini ver filme. Güzelmiş. Keşke hayat hep böyle olsa. Garip, gerçekten garip.

8 / 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...