26 Haziran 2012 Salı

Bir Zamanlar Anadolu'da (2011) - ... Merkezi Kollayacaksın!


Uzun bir aradan sonra peydah olan şükürlere aynı hızla devam ediyoruz. [Takip etmeyenler için söylemiş olayım, uzun zamandır yeni filmleri çok çok çok beğenemiyordum. Son olarak dün Coriolanus'u izledim ve fazlasıyla beğendim. Tam da onun üzerine bu film geldi. Şükür bundan (: ] Ne derdim vardı, neden erteledim bu kadar beklediğim bir filmi? Neydi amacım? Neyin kafasını yaşıyordum beklerken? Sorular gani...

Çok ciddiyim, enfes bir filmle karşı karşıyayız. Başlamadan haddimi aşmak pahasına emir gibi algılamanızı isteyerek 'izleyin' diyorum. İnceleme yazmamanın şehvetinden geri durabileceğimi sanmıyorum. O kadar güzel noktalar, öylesine tahrikar sahneler var ki anlatılmazlar ufak imalarla. İlla da uzun uzun sahne irdelemeleri lazım. İnsanlığa aktarılmazsa rahatsız olunur. O derece!

Nuri Bilge Ceylan... Abimiz bir yolculuğa çıkmış belli ki. Anadolu'nun bilgeliğine doğru emin ve sık adımlar atıyor devamlı. Her filminde bir tık daha netleşiyor objektifi. Diyalogsuzluğuyla sınıfta kaldığını iddia edenlerin bu filmden sonra ne diyeceklerini çok merak ediyorum. Anadolu'ya dair daha güzelleri çok zor yazılır/çekilir/ortaya konur...

Filmin ismi Bir Zamanlar Anadolu'da. Lakin filmin söyleminden sonra tek itirazım filmin ismine. Benim için Anadolu kelimesi kutsiyet(!) barındırır. Eksiklerden, defolardan, eblehliklerden... pek çok şeyden münezzeh(!) olmanın adıdır Anadolu. Gerçek böyle değildir elbet. "Biz Türkler..." taslağıyla kurulabilecek milyonlarca cümle vardır. Hepsi de doğrudur. Zaten Nuri Bilge Ceylan da tam olarak bu sebeple, inadına inadına Anadolu ismini kullanmış filmin isminde zannımca. Yüzleşmenin resmini böyle çekmiş. Resme bakmaya cesareti olmayanlara (benim gibiler sanırım) da ayna tutmuş olmuş. Bir şekilde yüzleştirmiş herkesi. Çok mükemmel yapmış bunu da. Ama keşke Anadolu yerine taşra veya buna benzer bir sözcük kullanılsaydı. Bu kadar ağır yüzleşmeler bize fazla gelir :)


Oyunculuklar inanılmaz boyutta. Yılmaz Erdoğan'ın komiser karakteriyle bütünleşmesini nasıl anlatır bir insan bilmiyorum. Kendine has mimikleri, Anadolu insanını tanıyan gözlemselliğiyle çok güzel bütünleşmiş. Ve ortaya kelimelerin anlatıcı özelliklerinden feragat edeceği güzellikte bir performans çıkmış. Çok sevdim.

Taner Birsel, çok sevdiğim oyunculardan biri. Nuri Bilge Ceylan'la çalışmasını çok arzuluyordum. Bu filmin kadrosu açıklandığında da, onaylamanın kralını yaşamıştım içimde bir yerlerde. Şimdilik içeriğine dalmayacağım; savcı rolünü nasıl canlandırmış, o pişmanlığı gözlerle nasıl aktarmış... Ciddi manada çok başarılı. Zaten abim şöyle bir dursa bile yetiyor tüm karizması. Üstüne bir de böyle performanslar...

Ama filmin kralı tabii ki doktorumuz civanımız Muhammet Uzuner. Filmin de 'ana' karakteri olan doktoru çok iyi 'can'landırmış. Diğer oyunculara girmiyorum şimdilik. Pek hazzetmediğim Fırat Tanış, çok sevdiğim Ahmet Mümtaz Taylan ve tüm oyuncular... Filmin büyüsü kaçmasın diye hiçbir şey okumamıştım. Acaba Nuri Bilge Ceylan oyuncularının performansları hakkında nasıl açıklamalar yaptı/yapmıştır? Zira hepsi birbirinden bağımsız enfeslikte.

Anadolu'nun güzelliğini, sıradanlığıyla bu kadar güzel harmanlamak büyük iş. Sadece kuru bir 'başarılı' sıfatını layık görmekte zorlanıyorum Bir Zamanlar Anadolu'da filmine. Son zamanların açık ara en güzel Türk filmi. (Şuan çok duygusal yaklaşıyorum, gelmiş geçmiş en iyi Türk filmi diyebilirim incelemede, şimdiden haber edeyim!). Hatta sadece Türk filmleri içerisinde değil, son zamanların tüm dünya filmleri arasında hatırı sayılır bir yere sahip. BluRay olarak çıkması da çok yerinde bir gelişme. Şu görüntüleri HD olarak izlememek büyük keder sebebi olurdu.

Ve şunu iliştirmem lazım. Fena halde Salinui Chueok'u (Memories of Murder/Sinayet Günlükleri) hatırladım. Hatta neredeyse esinlenmenin üstünde bir ilişki var ortada. Hepsini incelemeye bırakıyorum :) Zira sadece bu film değil, hatta bu en alakasız olanı, Nuri Bilge Ceylan'ın esinlenmeleri/atıfları tek tük değil!

İnceleme öncesi hatırlatma babında olsun diye yazıyorum bu satırları. Gerçekten hak ediyor üzerine uzun uzadıya konuşmayı. Umarım çok gecikmem de 1-2 haftaya içime sinen bir incelemeyle devamını getiririm...

Allah'ım ne saadet. Uzun zamandan beri bir Türk filminden sonra böyle hissediyor, överken ki övgü ayarlarımın karmaşıklığına aldırmıyorum. Hem de hepsini olabildiğince bilinçli bir şekilde yapıyorum. Şimdilik huzurla noktalıyor ve puanı içime sine sine verirken haddimi bilmemeyi yine göze alıp 'izleyin' emrini tekrarlıyorum; İZLEYİN!!!

9 / 10

10 yorum:

  1. Of bea. Cidden meraklandım şuan. 3 Maymun'u izlemiştim ve nefret etmiştim filmden de yönetmenden de. Şimdi sen çıkıyor ve bunları söylüyorsun. Sanırım sakinleşmenin vakti gelmiş :)

    Filmi izliyorum hemen akşama ama sonra da incelemeyi istiyorum. Bu tür yazılar yazdığın filmlerden pek de bir şey anlamıyorum dürüst olmak gerekirse :) Melancholia incelemesi olmasa izlediğimden hiçbir şey anlamazdım mesela. Hadi gittim ben, izleyip geliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 Maymun yorumum vardı blogda. Sonradan kaldırdım. Tam senlik yorumdu heaa :) İzle izle. Bu sefer ayarlarımı kapadım da yazdım. Çok güzel film. Tekrar tekrar izlenesi filmlerden ;)

      Sil
  2. Blogunu en fazla takip edenlerdenimdir. Şu yazılarına hep teşekkür etmek istiyorum ama gmail hesabım yok ne yazık ki :(

    Şunu demek için geldim aslında. Filmin ismine itiraz ettiğin kısım sanırım ironi değil mi? Yazılarını takip ettiğimden böyle bir tahminde bulundum. Ve hep mailden rahatsız ederken bu sefer buradan yazayım dedim. Belki birileri yanlış anlar da sığlık yaptığını sanabilirler dedim :)

    YanıtlaSil
  3. Nuri Bilge Ceylan'ı izlemem diyordum da şu yorumdan sonra ne yapsam diye bile düşünmeden izlemeye karar verdim :)

    Dediğin kadardır umarım :)

    Eline sağlık, güzel yazı ;)

    YanıtlaSil
  4. Dün gece izledik arkadaşlarla. Yalan yok, kimse anlamadı filmden bir şey. İncelemeni bekliyoruz :D

    YanıtlaSil
  5. Peter Yılmaz2 Temmuz 2012 21:32

    Bir Zamanlar Anadolu'da filminin resmi internet sayfasına film hakkındaki yazılar kısmına bakınırken sizin bloga geldim. Film üzerine daha kışkıştırıcı yazı görmedim desen yeridir. Diğerleri hep bi gıygıy havasında olmuş. Ben de izninizle incelemenizi bekliyorum. Film hakkında iki üç fikrim var ama sizden de duymak isterim bir şeyler.

    Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. EyvAllah Peter, söylemesen hiç haberim olmayacak. Güzel çalışıyorlar demekki. Bunu eklediler diye incelemeyi koymazlarsa bozuşuruz ama :D

      Sil
  6. İlk gören ben değilmişim demekki. Geçen gördüm ben de. Gerçekten kutluyorum, filmin resmi sitesinde yayınlanması büyük iş :)

    Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Eline sağlık az bile yazmışsın.Filmi izledikten sonra uzun süre etkisinden kurtulamıyor insan.Okadar gerçekci ki filmden sonra film mi izledim mi yoksa geçenlerde bir arkadaşın anlattığı olayımı anımsadım ayıramıyorsun.Her zaman dediğim gibi izleyin , izlettirin.:)

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...