2 Eylül 2012 Pazar

Sunset Blvd. (1950) & Detachment (2011)


Hayatımın filmlerinden diyebilirim Sunset Bulvarı'na. İlk izlediğim klasiklerdendi ve izler izlemez büyük bir merak başladı bu tür filmlere karşı. İzleyeli olmuştur bir 15 sene ama o kadar vefalıyımdır ki daha bu ikinci izleyişim oldu. Allah beni kahretmesin emi :)

Gloria Swanson'a yeniden hayran oldum. Birkaç önemli performans sayılması gerektiğinde hep bir şekilde anmışımdır şu performansı. Allahım o ne büyük bir konsantrasyondur, o nasıl bir titizliktir. Gerçi oyuncuların büyük kısmı aynı mükemmellikte performanslar göstermişlerdir ama Gloria Swanson bambaşka.

Oyuncuların bu kadar başarılı olmasında yetenekli olmaları gerçeği elbette önemli ama bir de gerçek hayatta da filmdeki karakterlerinin neredeyse birebirlik durumları vardır. Karakterleri açıp izlememişlere spoiler yedirmeyelim ama en önemli 3 karakter, gerçek hayatta aynı yollardan geçmiş oyuncular tarafından canlandırılmışlar.

Film hakkında söylenebilecek bir şey varsa, o da repliklerin muhteşemliği. Ben böyle akıcı, hikayeyi kucaklayıcı replik çok az gördüm. Diğer bıdıkların hakkını yemeyeyim ama Billy Wilder varsa zaten gerisi teferruat oluyor. Eleman nasıl bir sinema dehası ise çektiği her filmde aynı durum var istisnasız. Dinince dinlensin büyük Usta.

İzleyiniz derim :)

Sunset Blvd. (1950) 8+ / 10




Dışavurumculuk malumunuz her türlü gideri olan bir mevzu. Son yıllarda da eğitim temalı bu tür filmler bir hayli çekilmeye başlandı. Güzel mi? Tabi, hoş bir süreç bu ama keşke artık içlerinden tam bir köşe başı diyebileceğimiz örnekleri de çıksa. Ağızda tatlı bir anı bırakıp bitip gitmeleri gelenek haline gelmeye başladı. İşte bu hoş değil.

Albert Camus ve Edgar Allan Poe saygı duruşları filmin akılda kalan başlangıç ve bitişlerini oluşturuyor. Sırf bu iki uç (baş-son) kalacaktır eminim izleyen pek çok insanın zihninde filmden sonra. Gayet yalın ve bir o kadar da ağır gelebilir izleyenlerin büyük bir kısmına film, bunu her türlü söylemek lazım. Öyle, bir sınıf var işte, öğrenciler haylaz, idealist bir öğretmen gelir hepsini adam eder, temalı filmlerden değil :)

Tanıdık pek çok oyuncu var. Başrolde zaten Adrien Brody var, James Caan, Christina Hendricks ve Lucy Liu gibi tanınırlıkları üst düzey olan oyuncular var, ve yeni yeni isim yapmaya başlayan bir kaç oyuncu daha var. Kadro olarak bir hayli dikkat çekici hasılı filmimiz.

Ben hoşnut kaldım. Ağızda bıraktığı tad için bile izlenebilir. Tutmayın yukarı tamamlayacağım :)

Detachment (2011) 6 / 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...