6 Kasım 2012 Salı

Weekend (2011) & 2001: A Space Odyssey (1968)


2011'in sonlarına doğru birden çıktı karşımıza Weekend. Merak ettik. Nedir dedik. Ama hemen izlemedik. Olur da güzel bir şey çıkarsa, 2012'nin o vasat iklimine bir nebze olsun ferahlık getirir hesapları yaptık...

Ama yanıldık gibi. Güzel bir film denilebilir mi emin değilim ama vasat bir film olmadığını söyleyebilirim kolaylıkla. Ne söylemek istediğini bilen, fazla detaya girmeyen, klişeye bulaşmaktan korkmayan bir üslup benimsemiş olması artı puan getiriyor. Yine bu özellikler sebebiyle de çok üst bir film olma hakkını kaybediyor. Temasını işleyip, kamerayı kapatıp işine bakılmış bir havası var genel manada. Zira zaten bir de haftasonu filmi olması bunu pekiştiriyor.

Film dar bir çerçeveyi konu ettiğinden elle tutulması pek tabi doğal. Hani aldığı ödüllere bakıp da gerçekten hakkıyla çekilmiş bir bağımsız film zannedip büyük beklentilere girmeyin diye söylüyorum. Eli yüzü düzgün ama o kadar olan bir film Weekend. Şahsen bir imge kullanımı, semboller üzerinden rövaşataya kalkılmış sahne yakalayamadım ben.

Oyunculuklar film gibi çok sade idi. Beğendim. Müzikler gayet hoş. Şans verin derim.

Weekend (2011) 5+ / 10




Sinema deyince akla ilkin gelecek isimlerden biri Stanley Kubrick olmalı ise, Stanley Kubrick denince de akla ilk gelecek film 2001: A Space Odyssey'dir. Bilim-kurgu türünü saygın türler arasına yükselten, gerekli itibarı kazandıran, insanoğlunun varlığını post-modern zamanlara ayinsel bir şekilde aktaran daha muhteşem bir film, zannederim yoktur ve olmayacaktır. Bununla beraber tüm izleyicileri aşan bir fikri temeli vardır. Sadece izleyerek anlaşılabilmesi imkan dahilinde değil gibidir. Ezoterik anlatım filmi daha da yukarılara taşır...

Film, 1968 yapımlı. Çekildiği yıl itibariyle, insan evladı yapmış olamaz, gillerden bir film denilebilir 2001: Bir Uzay Macerası'na. Zira daha o güne kadar hayal olan pek çok şey filmde vardır. Tek tek saymakla vakit kaybetmeyelim ama film zaten, gününe göre, tamamen uçuk durumdadır.

Stanley Kubrick'i daha da yükselten bir film demek yeterli olacaktır sanırım. Stanley amcayı bile daha yukarı çıkarıyorsa, daha nasıl övülür, daha nasıl nitelenir bilemiyorum. İzlemeden ölmeyecek filmler listesinin en nadide kısımlarından birinde yaşar filmimiz. O sebeple izleyiniz, der, daha da eğleşmem buralarda. Daha uzun yazı bekler :)

2001: A Space Odyssey (1968) 9 / 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...