29 Temmuz 2012 Pazar

American Psycho (2000) & A Wednesday (2008)


İsmiyle müsemma filmleri her daim severim. Filmin alt metinine katkısı olmaktır kastım. Mana kapılarına anahtar vs vs.

Pandora'nın kutusu açılmayaydı iyiydi ama açıldı. Ki ilk taşma anı da insanın tamahıydı. Nerede tamah varsa orada tüketim çılgınlığı olmalıydı, oldu da nitekim. İnsanoğlu kendi içindeki canavarı ortaya çıkardı ve bir daha da o canavara karşı koyamadı. Hatta bir dönem geldi ki, o canavara karşı gelmenin ne kadar vahim sonuçlar doğurduğu çıktı ortaya. Ve insan o canavarla yaşamayı öğrendi. Kapitalizm herkese hayırlı olsun!

Film bir kitaptan uyarlanma. Okumadığımdan bir şey diyemeyeceğim ama derdini fazlasıyla anlatıyor film. Başarılı değil bunun yanı sıra. Demek istediği çok belli fakat sinemasal öğeler zayıf kalmış durumda. Senaryo sıkıntılı. Kitabı daha bir merak ettik hasılı.

Film üst düzey olmamasına rağmen saygın durumda ama. Eklemiş olalım bunu. Hatta Christian Bale'nin performansı sayesinde çok daha saygın denilebilir, halihazırda olduğundan. Karakterin aykırılığına ayak uydurmak için yüksek perdeden sunulan sekanslar da var elbet ama asla unutulmayacak bir performans denilebilir.

İzleyin derim. Böyle filmler çok yok. Değerleri bilinmeli.

American Psycho (2000) 6+ / 10




Klasik bir Hindistan sineması örneğiyle karşı karşıyayız. Çıkış noktası hak verilebilir bir önerme. Lakin bunu anlatış tarzı sinema tekniğiyle çok da alakalı değil. Nispeten başarısız bir anlatım...

Aslında çıkış noktası bir hayli hak verilebilir durumda. Hatta çok da orijinal;
Terörizm biraz da oturaklı yapıların kendi varlıklarını idame ettirme sevdalarından dolayı devam ediyor. Risk almak istemeyen politikacılar, ellerini taşın altına koymayan sivil toplum örgütleri, etliye sütlüye karışmayıp sadece kazanacağı parayı düşünen sermaye sahipleri... liste uzar gider. Eğer bir gün bitecekse bu terör belası, büyük ihtimalle sıradan insanlar sayesinde bitecek.
Bunları açık açık söylemeyip temsili tepkilerle göstermesi filmin en başarılı kısmı.

Nahifliğine naif öğeler karışmayan bir anlatım olaydı, çok rahat bir üst-film diyebilirdik A Wednesday'e. Lakin bu haliyle sempatik ve görece başarılı diyebiliyoruz en fazla. Hollywood alır bunu kullanır diyelim şimdilik. Remakesini de isterim hani. Şöyle güzel bir prodüksiyonla güzel bir senaryo unutulmaz bir yapım çıkarabilir ortaya.

Oyunculuklar fena. Hele dövüş sahneleri mükemmel :) Müzikler yer yer başarılı ama çok esinlenme dolu :)

Sonuç itibariyle beklentileri olabildiğince kısıp izleyiniz derim. Fikrin esaslılığını göz önünde bulundurup yukarı tamamlıyoruz.

A Wednesday (2008) 5 / 10

2 yorum:

  1. Ben nedense seyredemiyorum Amerikan Sapığı'nı.Korku ve gerilim filmlerini sevmeme rağmen bu filmi seyretmeye başlayınca sinirlerim bozuluyor.Adamın katliamlarına dayanamıyorum sanırım.Denedim ama yarısndan öteye gidemedim.

    YanıtlaSil
  2. Bale'nin performansı için izlenmeli. Hiç ummazdım böyle bir şeyin ortaya çıkacağını.

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...