18 Kasım 2012 Pazar

Nazarin (1959) & Get The Gringo (2012)


"Bu zamana kadar bu filmi nasıl izlememişim ya Hu!" türünde serzenişleri az izleyicilerdenimdir. Az yaşarım ama yaşatan filmleri de baş tacı ederim. Onlardan biri için bkz Nazarin.

Luis Bunuel ustayı sevip sayıp bu filmi izlememiş olmak da ayrı bir trajedi sanırım. Çok ayrı bir tad aldım filmden. Hani sadece filmin üzerine kurulduğu öğeler ve bu öğelerin gerçek yaşamla paralellik içinde bulunmaları değil, çok farklı özellikleri de içinde barındırması sağlıyor bu alınan hazzı. Bu tür, şeklen yolculuk barındırmasa da en baba yol filmlerine bile gider yapıcı fikir yolculuğu temalı, filmlerin yeri her zaman ayrı... apayrı...

Vatikan'ın yerinde olmak istemezdim şahsen. Bilindiği üzere bu gibi, dine bir şekilde bulaşan, filmlere radikal tavır sergilemek zorunluluğu vardır Vatikan'ın. Şimdi Vatikan'ın yerine koyuyorum da kendimi; sevsem ayrı, sevmesem ayrı dert... Din eleştirisi elbet var. Ama din denen şey nedir? İnsanlar arasında eğleşilen yer yer sözsüz yer yer yazılı yasalarla belirlenmiş düzen mi? Yoksa ilahi kaynaktan süzülen kutsal bir düzenin toplu muştusu mu? Her iki şekilde de anlamak mümkün ve her iki şekle göre anlamanın getirdiği tavır sorumluluğu mevcut. Film çok sular götürür. Çok büyük haz aldım, anlatamam :)

En yakın zamanda üzerine şöyle incelememsi bir şeyler yazmak ümidiyle. Keşke sinemadan daha anlayan birileri yazmış olsaydı şimdiye kadar. Bu kadar kaliteli olup da gözden kaçırılmış filme rastlamamıştım uzun zamandır...

İzleyin bu filmi a dostlar!

Nazarin (1959) 8+ / 10




Mel Gibson'un daha fazla ortalarda gözükmesi gerektiği üzerine düşüncesi olanlar varsa, bu film onlar için pekiştirici olacaktır sanırım. Zira amcamız yine kendine yakışan güzel bir yapımda yer almış.

Hapishane, salt aksiyon, oyunlar içinde oyunlar... gibi temaların hepsini eğlenceli bir hava ile aktaran başarılı bir film denilebilir Get The Gringo'ya. Mel Gibson'un varlığı daha önemli hale getiriyor haliyle. Ama isimlerden bağımsız düşünüldüğünde de iş yapacak kadar iyi bir film.

Mel Gibson'un daha önceki filmlerinde canlandırdığı karakterlere hafif bir benzer bu seferki karakter. O yüzden olacak, daha bir aşinalık oluşuyor. Hazır amcamızı özledik, bu pekişme daha da haz aldırtıyor...

Müzikleri olsun, Meksika havası olsun, Western öğeleri olsun... Film çoğu şeye selam çakıyor. Clint baba olayı da hoş. Tarantino kıvraklığı bile anımsadım ya Hu :)

Senenin dikkat edilesi olmasa da izleyip eğlendirecek filmlerinden biri diyelim biz kısaca. İzle, güzel vakit geçir, sonra da bir anı olarak kalsın kenarda. Filmin olayı budur, şans verin derim.

Get The Gringo (2012) 5+ / 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...