16 Şubat 2011 Çarşamba

İyi Adama Bir İki Soru - Şiir Tanıtımı


İlk not: Yazı biraz ağır mı olmuş ne? Onun için bir not ekliyim istedim. Yazı herhangi belirli bir sistemi ele almıyor. İlla eşlemek istiyorsanız iki seçenek var; ya her sistemle alaka kurun ya da hiçbir sistemle kurmayın.
Kişiler-kurumlar hatta yargılar üstüdür, tüm göndermelerim.

Şu naciz hayatımda en fazla önemsediğim kavram, orjinallik. Sıradanlıktan aşırı derece nefret etmem mi orjinalliği bu derece önemsememi sağlıyor, orjinalliği önemsediğim için mi sıradanlıktan bu derece nefret ediyorum bilmiyorum ama kesin olan bir şey var ki; orjinallik candır. Dahası elzemdir. Lakin dikkat edilmesi gereken bazı durumlar var. Öncelikle orjinallik iyi diye, illa da orjinal olunmaya kasılmamalıdır. Bu yapıldığında olayın ruhu tamamen ortadan kalkar ve diğer sıradan(!) insanlardan hiç farkınız kalmaz.

Sıradan insan deyince, nasıl da üstümüze hiç alınmıyoruz değil mi? Halbuki hepimiz onlardanız. Hani şu genelde ''iyi insan'' denilen tiplerden. Sahipleri(!) tarafından atılan çomakları yakalamanın çok matah bir şey olduğuna inandırılmış insanlar... Çomağı yakalayarak sitemin adamlığı payesini kazandıklarında, nirvanaya ermişçesine huzurla dolan insanlar... Örnek gösterilen, hedef insan prototipleri...

Bu tip insan olmak hiç de zor değil aslında. Eğer hala orjinallikle hayatını devam ettiren ve bu modele gıptayla bakanlar varsa iki-üç adımda kolaylıkla ''iyi insan'' olabilirler. İlkin sorgulamaktan vazgeçin. Gerçek doğruya, sorgulamaktan ziyade var olanı kabullenmekle ulaşabileceğinizi sanmaya başlayın. Merak etmeyin gerekli tüm materyal, kurulu düzen tarafından önünüze serilecektir. Yakalamanız istenen çomaklar da çok geçmeden havalarda gözükmeye başlar zaten. İçgüdülerinizi serbest bırakın ve yakaladığınız çomakları sahibinize götürürken size vereceği ödülleri hayal ederek zevkten dört köşe olmaya bakın.

Sonra sistem içinde yükselmeye başlar ve belki de çomak atanlardan biri bile olabilirsiniz. Bu konuma yükseldiğinizde(!) de zaten olayı çözmüş olacaksınız ve benim bu önerilerime ihtiyacınız kalmayacak. Onun için burada yollarımız ayrılıyor şimdilik.

Gelelim bu yazının nereden çıktığına. Bu ''iyi insanların'' her daim çevremizde olduğunu bilsek de, bazı zamanlar yine de pişti oluyoruz bu tiplerle. Yine bu pişti durumlarından birinde, pişti olduğum ''iyi insana'' kendisinin ne durumda olduğunu anlatmaya çalıştım. Lakin ''söylenen hiçbir şeyi anlamamak'' başta olmak üzere, ''iyi insan'' olmanın tüm gereklilikleri hazır ve nazırdı bu güzel arkadaşımda. Son söz olarak kendisine bir şiir armağan etmiş ve ayrılmıştım.

Aradan geçen 2 seneye yakın süreden sonra az önce, o arkadaşımdan bir mail aldım. Ayrılırken verdiğim şiiri daha iyi anladığını, artık o ''iyi insan'' lardan olmadığını söylüyordu. Tabii bendeniz de henüz kesin sonuçlar veren bir tedavisi olmayan, tüm insanlığın bu ortak hastalığından bir kişinin daha kurtulmuş olmasının verdiği şevkle bilmeyenler için bu güzel şiiri paylaşayım dedim. Gerçi gördüğüm kadarıyla bloglarda bu tür yazılar pek rağbet görmüyor ama en azından şiire denk gelir umarım birileri ve ufak da olsa olumlu yönde etkilenirler. Bertolt Brecht'ten geliyorrrr;

İyi Adama Bir İki Soru
Anladık iyisin,
Ama neye yarıyor iyiliğin?

Seni kimse satın alamaz,
Eve düşen yıldırım da
Satın alınmaz.
Anladık dediğin dedik,
Ama dediğin ne?
Doğrusun, söylersin düşündüğünü,
Ama düşündüğün ne?
Yüreklisin,
Kime karşı?
Akıllısın,
Yararı kime?
Gözetmezsin kendi çıkarını,
Peki gözettiğin kimin ki?
Dostluğuna diyecek yok ya,
Dostların kimler?

Şimdi bizi iyi dinle:
Düşmanımızsın sen bizim
Dikeceğiz seni bir duvarın dibine
Ama madem bir sürü iyi yönün var
Dikeceğiz seni iyi bir duvarın dibine
İyi tüfeklerden çıkan
İyi kurşunlarla vuracağız seni.
Sonra da gömeceğiz
İyi bir kürekle
İyi bir toprağa.

17 yorum:

  1. Mehmet nerden çıkıyor bu yazılar. Son zamanlarda patlama yaşıyorsun. Devamını bekliyorum...

    YanıtlaSil
  2. Mehmet bu yazın diğerlerinden pek bi farklı olmuş sanki, daha hard yazmışsın. 'İlk not' gibi bi eklemeden de anlaşıldığı gibi:) Eline sağlık şiir ayrı güzel yazı apayrı güzel. Tam Sensel bi şey çıkmış ortaya. Orjinalliğe, insanın kendisi olmaya bu kadar önem vermiş olman kalemine de süper yansıyor:)

    YanıtlaSil
  3. Biliyordum O Halde Mutsuzum yazısı yollamıştı bir arkadaşım. O yazıyla takibe başladım seni. O 1se bu da 2 oldu benim için. Bu tip yazılar daha fazla gelir umarım.

    YanıtlaSil
  4. @Gülsüm
    Haksızlık olmuyor mu, 2 mi yani toplamda :P

    YanıtlaSil
  5. İroni dolu güzel bir yazı.
    Tadı damağımda kaldı, söylemesi :)

    YanıtlaSil
  6. Şuana okuduklarım arasında blogun en güzel yazısı diyebilirim. Diğer yazılara haksızlık yapmayalım ama çok muzur ya :D

    YanıtlaSil
  7. @Erdem
    Aynı durumdayım :)

    @Serr
    En güzel demesek. En muzur olur ama :)

    YanıtlaSil
  8. Ayıp ayıp... Sen böyle yazılar yaz, sonra diğer bloggerlar gibi yat. Büyük kınıyorum seni.

    YanıtlaSil
  9. @Firuza
    Hayat bea...
    Savuruyor valla!
    Diklendikçe daha bir uzağa atıyor...

    YanıtlaSil
  10. Şiir ayrı güzel yazı ayrı...

    YanıtlaSil
  11. Böyle yazıları çok severim. Eline sağlık. Her şeye gider valla :)

    YanıtlaSil
  12. Edebiyat dersinden kalmıştım. Bu şiirle ilgili ödev vermişti hoca. Kaç defa okusam da hiçbir şey anlamamıştım o zaman. Bu yazıya denk gelmiştim sonra. Çok yardımı olmuştu. Şimdi yine görünce gecikmeli bir teşekkür yazayım dedim. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. Girip girip okuyorum valla. Çevrede o kadar çok varki bunlardan. Umarım bunlardan biri de ben değilimdir :)

    Senin film incelemesi yazmaman çok yazık bir durum haberin olsun. Tamam eleştirilerin de çok güzel ama inceleme olayın daha tatlı olacaktır sanıyorum. Ben istiyim de :P

    YanıtlaSil
  14. Demek artık şiirleri de şerhliyorsun he? Ne yapsan oluyor valla. Ağzına sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Ağzına sağlık yine her zamanki gibi tatlı sert bir yazı.

    Geçenlerde yeni bir seriye başladığınızı duydum. Doğru mudur? Umarım doğrudur :) Şöyle kitaplığa koyabileceğim bir çalışmanız olmasını çok isterim.

    YanıtlaSil
  16. Arkadaşlar cümleten çok sağolun. Emin olun okunuyor olmak başlı başına sıkı bir motivasyonken, bir de beğeni almak...

    @Sinan
    3 tane çalışmam var aslında hali hazırda. Blogdaki arkadaşlar kendi aralarında dolaştırıyorlar. İstersen diğer başlıklardaki yorumlara biraz bakın. Onlarla iletişime geçersen belki satacak vardır aralarında. Ben yeniden bastıracak durumda değilim bu aralar. Onun dışında yeni bir seri derken, bu yepyeni bir şey. "Sızmış" olması enterasan :) Herkese söylememek lazım demekki. Zira fantezi bir çalışma şeklinde düşünüyorum. Daha önümde en az 3-4 yıllık bir tahsil dönemi var, o dönem sonuna kadar azar azar bir şeyler yazmayı planlıyorum. İsmi bari gizli kalsın da, oluşacak beklentilere karşı bir kozumuz olsun :)

    YanıtlaSil
  17. Evet biraz sert olmuş. Ama cuk olmuş. Ağzına sağlık. Dönem insanlarına gelsin.

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...