5 Ekim 2011 Çarşamba

Day & Night (2010) - Orjinal Mi Orjinal Bir Kısa Film

 Orjinal hali için üstüne tıklayın

Animasyonun zirvesi için adres lazım olacaksa kesinlikle ama kesinlikle tek isim belirir zihnimde (aslında herkesin zihninde); Pixar. Şimdi Pixar'a övgüler düzmekle uğraşmayalım ama harbiden çok iyi işler yapıyorlar. İsim vermeyeceğim, şöyle son 15 yılda yapılmış en baba animasyonları düşünün hele bir. İşte o aklınıza gelenlerin sanıyorum ki hepsi Pixar imzalıdır.

Öyle can bir şeydir Pixar. Sadece parayla dönmediğine kolaylıkla imza atabilirim bu şirketteki işlerin. Her şeyden önce, beyinlerinde saklı kalamayacak kadar fazla fikre sahip insanların oluşturduğu bir şirket olduğu yönündeki düşüncemi de ekleyelim ve kısa filme geçelim :)

Gerçi kısa filme geçmekten kastım, yazıyı noktalayıp hemen kısa filmi izlemenizi söylemek. Zira kısa filmler, içerikleriyle ilgili konuşulmaması gereken şeyler. İlla bir şeyler söylenmesi gerektiği zamanlarda da, çok çok az kelam edilmesi gereken şeyler. Sinemanın nüvesidir bu açıdan kısa filmler; söylemden ziyade görselle ifade ediş...

Ama yine de şunu demeden geçemeyeceğim sanırım. Bu kısa filmle Toy Story 3 sebebiyle tanıştım. Toy Story 3'ün başındaki kısa filmdi Day & Night. Bu senenin açık ara en kaliteli animasyon filminin başına zaten bu kalitede bir kısa film yakışırdı.

Day & Night, tek kelimeyle orjinal bir fikrin perdeye yansıması. Farklılıklara yapılan bunca övgünün kamera marifetiyle terslenmesi... Çok kısa film izledim. Bunların içlerinde orjinal fikre sahip çok örnekler vardı. Hepsinin ortak özelliği de, insanın kalbini bırakmamacasına kavramalarıydı. Lakin bu kısa filmimizin en büyük özelliği, aynı kavrayışı beyinlere uygulaması. Çok orjinal gerçekten. Teddy Newton'u kalben ıslıklıyorum, akışlıyorum, her yerinden öpüyorum :) Bu tip insanların koruma altına alınması lazım.

Ya da siz izleyin bir koşu, ben de susayım artık :)


Not: Filmde geçen radyo konuşması şu şekilde; "Bilinmeyene duyulan korku. Onlar yeni fikirlerden korkarlar. Hiçbir gerçeklikle bağdaşmayan 'Yeni şeyler korkutucudur; o yüzden hemen onlara sırtımı dönerim.' zihniyetine dayanan önyargılarla doludurlar. Onlar alışılagelmiş olana bağlı kalmayı tercih ederler. Ama bana göre; kainattaki en güzel şeyler gizemini henüz çözmediklerimizdir."

2 yorum:

  1. Çok güzelmiş bu ya. Kaçıncıya izliyorum. Sağolasın varolasın. Hiç haberim yok, ismini dahi duymamıştım.

    YanıtlaSil
  2. Dünkü yazını okudum da, bunu da mı Steve Jobs'a borçluyuz yani ya. Ne büyük adammış. Ve film süpermiş bu arada. Sağolasın, varolasın.

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...