3 Ekim 2011 Pazartesi

Heremakono (2002) - Gitmek Mi Zor, Beklemek Mi!?

 Orjinal boyut için tıklayın

Moritanya doğumlu, hafiften de Avrupa eğitimli genç bir yönetmendi Abderrahmane Sissako. İki üç yerde hakkında gelecek vaat ettiğine dair yorumlar okumuştum bundan 10 yıl kadar önce. Lakin bir türlü izlemek nasip olmamıştı filmlerinden birini. Artık zamanı geldi diyerek en ele avuca gelen yapımına niyetlendim.

Filmin ismi Heremakono. Adını, filmin yapımcı ülkesi de olan Moritanya'nın kıyı bir yerleşim biriminden alıyor. Eğer filmle herhangi bir mana birlikteliğiniz olsun isterseniz, bu tür ufak ama gerekli bilgiler lazım olacak. Zira filmi beraber izlediğim 8 arkadaşımdan hiçbiri filmden gram şey anlamadığını söylediler. Velhasıl Moritanya'nın Afrika'da bir ülke olduğundan başka özelliğini bilmezseniz, filmden alacaklarınız da o kadarla kalacak diye bir gözlem geliştirdim.

Aslında filmi beraber izlediğim arkadaşlar haklıydılar, çünkü film genelde tezatlarla ilerliyor. Bu tezatlar ilk bakışta tamamen çelişkiler yumağı gibi görünüyor. Ama eğer o ufak bilgi kırıntıları sayesinde ufak seziş kapıları aralarsanız, bu alakasız gibi gözüken tezatlar güzel bir anlam tablosu çıkarıyor ortaya.

Moritanya okyanusa kıyısı olan Afrika ülkelerinden biri. Afrika'nın başlıca tanımsal öğesi olan çölle birlikte bu özelliği düşününce ortaya zaten başlı başına bir şey çıkıyor. Film de biraz bu arada derede kalma durumunun, insan doğasına etkileri üzerine inşa edilmiş gibi geldi bendenize. Kalmaktan nefret etmelerine rağmen, karşılarındaki uçsuz bucaksız iki düşman (okyanus ve çöl) sebebiyle hareketsiz kalan insanları düşününüz. Herhalde, hayatları bu durumda olmayan insanlardan çok daha farklı olacaktır.

Zaten oldum olası, çölle okyanusu iki ayrılmaz yar bilmişimdir. Sırf bu iki zahiren düşman fakat batında yar olan kadim ikilinin, arka fonda olsa dahi başrolde olmasıyla beraber; bu ikilinin, insanlarda yarattığı ikilem diye tarif edemeyeceğim kararsızlık halini anlatmaya çalışmasını sezmem bile yönetmene ısınmamı sağladı. Söyleyeceği çok önemli şeyleri hakkıyla anlatamayan bir çalışma diyebilirim kısacası Heremakono'ya.

Neyse... Okuması bol bir film gibi geldi bana. Lakin böyle kalsın. İzleyin diye ayrıca tavsiye etmem ama filmsizseniz ve hele de farklı bir yapım canınız çekiyorsa kesinlikle şans verin bu filme. Özellikle filmde hiç bir dönem çok fazla ara vermeden devam eden müzikleri çok sevdim.

5 / 10

3 yorum:

  1. Merak ettim. Neymiş bakalım.

    Bu aralar yazılar çoştu he :)

    YanıtlaSil
  2. Ben bu filmi film festivalinde izlemiştim seneler önce. Daha doğrusu izlememiştim. Yarısında bırakmıştım. Bakalım bir kere daha izleyelim, ne olacak :)

    YanıtlaSil
  3. (: tam moda girmiştim ki devamı gelecek diye okurken neyse bu kadar olsun deyip yazıyı bitirmen dışında süpperdi.
    Kısa yorumları başlığında teprik edecektim o sebeple oraya kalsınlar.
    Ama Sen uzun yazılar yazmayı sakın bırakma!.
    Yüreğene Sağlık D:

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...