11 Şubat 2012 Cumartesi

01-07 Şubat 2012 Film Yorumları

Müstakil başlıklar olduğundan 2 kısa yorumumuz kaldı bu periyoda. Diğer filmlerin yazılarına isimlerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

- Anonymous (2011) 5 / 10
- Margin Call (2011) 7+ / 10
- Batman & Robin (1997) 2 / 10



Star Wars evrenine ikinci filmle kaldığımız yerden devam ediyoruz. Ve serinin en iyi filmiyle devam ediyoruz da diyebiliriz. Diğerlerini hiç söylemiyorum, sadece ilk filmden daha iyi olması bile serinin en iyi filmi olmasına fazlasıyla büyük bir kanıt. 127 dakika boyunca düşmeyen tempo, büyük bir başarı. Bu temponun yanında, ilk filmde kurulmaya başlanmış karakter örgüsü de bu filmde oldukça mesafe katetmiş durumda. Solo'muz, Leia'mız... ve tabii ki Luke'miz, Darth Vader'imiz... Neredeyse tüm karakterlerimiz mükemmel bir biçimde oturuyor bu filmle beraber.

Filmin başarısının çok nedeni var. Karakter örgüsü en önemlisi olsa da, görmezden gelinemeyecek bir sürprizselliği de var bu filmin. Serinin kırılma noktasını içinde barındırması mühim. Sonra The Imperial March, yani Darth Vader Theme, ilk defa bu filmle çıkıyor meydana. Ki duyduğunuzda resmen başka boyuta geçiyorsunuz. Kaç defa çalıyor sayacağım, o derece enfes bir şey ya Hu :)

Seriye aynen devam edeceğim yavaş yavaş. Keşke BluRayı beklemeseydim tekrar için. Araya giren 10 senede çok özlemişim Star Wars'ı...

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) 8+ / 10



Türk sineması bir garip. Geçmişte çok iyi filmler çıkartmasına rağmen günümüzdeki durum bundan çok farklı. En çok izlenen filmlere baktığımızda derdi olmayan, olanların da söylemlerinin oturmadığını görüyoruz. Çok farklı, bambaşka bir durumdayız hasılı...

Züğürt Ağa da işte bu farkın sebeplerinden biridir. Belki en esaslı sebebidir. Zira en sevdiğim filmler listesinde en yukarılardadır kendisi. Feodal yapının temeline konmuş dinamitleri bu kadar iyi yansıtan çok az filmin varlığına inanıyorum. Değil Türk sinemasında, tüm dünya sinemasında bile hatırı sayılır konumdadır gözümde. Eksiklikleri illa ki vardır ama sonuç itibariyle çok saygın bir konumdadır.

Sinemadan en bihaber insanın bile ismini duyduğu Yavuz Turgul hocanın senaryosunu yazdığından sebep, çok içtendir film. İnsanın içine dokunur. Türk olmayanlara bile dokunduğunu gözlerimle gördüm. Ama tabii bizleri çok feci gafil avlıyor hikaye. Hepimiz birer Züğürt Ağa'yız film boyunca!

Dibe vuruşun mutlulukla karışık hüznü sinmiştir filme. "Keşke tüm batışlar böyle olaydı" replikleri uçuşur içimizde... İzlemekten bıkan var mıdır bilmem. Lütfen olmasın. Bkz. Patateezzz :)

Züğürt Ağa (1985) 6 / 10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...