2 Şubat 2012 Perşembe

A Better Life (2011) - Demian Bichir...


Çağımızın kanayan yaralarının en başında kesinlikle işsizlik var. Sistem eleştirisine girip olmadığım halde sosyalist kesilmek istemiyorum burada ama kapitalizm denen nanenin getirilerinin yanında götürdüğü çok şeyler var. Hatta götürmek bir kenara, tamamen geri dönüşümü imkansız silişler sunuyor insanlığa. Bir daha asla düzeltilemeyecek şeyler bunlar ve ne yazık ki, bunun farkında olmamıza rağmen bu sistem tıkır tıkır işlemeye devam ediyor. Edecek de bu gidişle. Zira sistem o kadar sağlam basıyor ki yere, ara ara ortaya çıkan ekonomik kriz denen şeyler bile sistemi daha sağlam hale getirmekten başka bir şeye yaramıyor.

Daha fazla girmeyelim. Zaten durumun vahameti geniş halk kitleleri tarafından bilinmekte. İşte filmimiz de bu durumun sonuçlarından biri olan kaçak işçilik mevzusuna değinmiş. İsminden de anlaşılacağı üzere, daha iyi bir yaşam uğruna vatanlarını terk eden insanlardan sadece birkaç tanesini izliyoruz filmde. Hikayedir, kurgudur gibi şeyler beklenmemeli bu sebeple filmden. Derdi başka zira. İzleyiciye derinden bir duygu yollamaktan başka amacı olduğunu sanmıyorum A Better Life'nin.

Film, tam da bu sandığım amaç doğrultusunda oluşturulmuş. Tüm film sadece bir hikayenin üzerinden ilerliyor ve buna rağmen izleyiciyi asla ama asla sıkmıyor. En azından beni hiç sıkmadı. Bağımsız olması, hikayenin hikayesizliği gibi olgular hiç rahatsız etmedi. Film bittiğinde sanırım bir hata var diye kalkıyordum ki, bir baktım film bitmiş. O kadar kısa geldi. 98 dakikalık filmi, 35-40 dakika kadar algıladım. Eğer kaptırırsanız, ki kaptırmanız için mükemmel koşullar sunuyor, çok kolay akıyor A Better Life.

Film güzel, tamam. Derdini iyi anlatmış, ona da tamam. Ama ve de lakin filmin en büyük artısı başroldeki abinin mükemmel performansı. İzlerken yer yer "abi yavaş, Allah aşkına yavaş" dediğim oldu. Elemanı bu filme kadar tanımıyordum. Demian Bichir'i birkaç filmde görsem de dikkatimi çekmemişti. İsmini dahi bilmiyordum. Ama öyle oynamış, öyle büyük bir performans sergilemiş ki, bundan sonra kesinlikle dikkat edilecek isimlerden biri olmayı terinin son damlasına kadar hak etti nazarımda.

Bilmiyorum abinin yaşamını. Ama büyük ihtimalle filmde canlandırdığı karakterin yaşamına paralel bir şey yaşamış olmalı. Gerçi kendisi de filmdeki karakter gibi Meksikalı. Aynı serüvenleri yaşamamış olsa da bir hayli aşinadır benzer mevzulara. Tersini düşünmek bile zor. Yoksa o performans zor açıklanır :)

Neyse efendim, yine de siz izleyin ve kararınızı yine siz verin. Ben sevdim filmi. Abinin performansını daha da sevdim.

6+ / 10

1 yorum:

  1. Yazıdan sonra merak ettim nasıl bir oyunculuktur diye. İzleidm az önce. Müthişmiş gerçekten. Yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...