13 Temmuz 2012 Cuma

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005)


Ve bir seri tekrarı daha nihayete kavuşmuş oldu böylelikle. 6 ay önce, nereden estiğini anlayamadan uydum bu karara ve Star Wars altılamasına daldım. Ay başına 1 film demek oluyor bu ve sanırım bu sefer bu kadar tatlı gelmesinin ardında da bu yatıyor. Sindire sindire, ballandıra ballandıra izlemek isteyenlere bu şekilde bir izleme süreci öneririm. Hatta bir daha ki tekrarımı 1 seneye yaymayı düşünüyorum. Bakalım o zaman nasıl bir performans sergileyecek seri?

Valla film üzerine ne denir ki? Star Wars yeri hep ayrı serilerden olacak. Tamam daha çok The Lord Of The Rings (Yüzüklerin Efendisi) tarafındayımdır ama Star Wars çok saygın ya Hu. Hele bu son film hepten ayrı. İlk serideki o göndermesi bolluk belki yeni serinin hiçbir filminde yok ama bu son film her türlü ayrılıyor yeni serideki diğer filmlerden. Sanırım ilk seridekilerle beraber düşünüldüğünde bile hatırı sayılı bir yer edinir kendine. Tekrar izleyenleri bırakın, ilk defa izleyecek olanlar açısından bile her şey apaçık ortada olmasına rağmen, asla ama asla merak duygusu bir an bile olsun eksilmiyor. Aksine her sahnede izleyene malum olan gelişmelerin nasıl peydah olacağını pür dikkat izlerken buluyorsunuz kendinizi.

Filmin tartışmasız en yüksekten uçan karakteri Obi-Wan Kenobi. Anakin Skywalker ve değişimlerine dair bu kadar hoş bir anti-karakter çok zor yaratılırdı sanırım ve tabii ki bu kadar başarılı! Esasında kötülükle hemhal olmuş bir antipatik başkahramanın karşısına iyilikle bezenmiş, hatta inadına iyilik üzerine yaratıldığı izlenimini uyandıran, bir karakter denilebilir. Çok başarılı. Ciddi manada insana çok farklı hazlar sunuyor bu iyilik-kötülük satranç hamleleri.


Tabii sadece Obi-Wan Kenobi & Anakin Skywalker olayları değil filmdeki karakter örgüsünü başarılı kılan. Padme, Supreme Chancellor Palpatine, Mace Windu, Senator Bail Organa, Count Dooku... Her karakter ayrı bir dünya. Hele hele Master Yoda olayı tek başına ayrı bir dünya. Karakterlerinin bu kadar sınırlı olmasına rağmen bu kadar muazzam çağrışımlara örgü görevi görmesi... Çok saygın demiştim değil mi Star Wars'a :)

Kötülük (Evil) denen nanenin insanlığa nereden, nasıl yaklaştığını bu kadar yalın ama etkili bir şekilde senaryoya dökmek ciddi bir başarı. George Lucas, sadece bir yönetmen veya senarist değil bu açıdan bakılırsa. Üzerinden dünyaya çok şeyler söylediği bir şeyin yaratıcısı diyebiliriz çok zorlarsak. Ama bu da kesmez bünyeyi ve daha daha farklı övme yollarına gidilebilir. İnceleme yazmadan olmayacak serilerden olduğundan üstün körü geçiyorum şimdilik. Yakın zamanda tam bir inceleme düşünüyorum Star Wars'a. Sanırım inceleme zahmetine en çok yakışan serilerden biri Star Wars. Bir sinemasever olarak borçlu hissediyorum kendimi bu sebeple. Yakın zamanda görüşmek üzere o zaman :)

7 / 10

1 yorum:

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...