17 Eylül 2010 Cuma

Adnan Menderes (17 Eylül 1961 - ?) - Demokrasi Şehidi!!!


Türkiye Cumhuriyeti'nin birçok hatası var tarihte, her ülkenin olduğu gibi. Fakat ne yazık ki biz sadece hatalarıyla bugüne gelmiş bir ülke değiliz. En yumuşak tabirle ayıplarımız da mevcut. Bu ayıpların belki de en göze batanının kurbanıdır Adnan Menderes.

İstiklal madalyası ve eğitim hayatını taçlandırdığı hukuk ihtisasıyla yeni kurulan devletin içinde bulunmaması imkansızdı. İlk önce, cumhuriyet gibi bir rejimde nasıl gerçekleştirilmiş olduğu hala muamma olan tek partili yönetimde yer buldu kendisine. Daha sonraları bu tek partinin hakim olduğu zihniyete karşı çıkan grubun en önde isimlerimden biri haline geldi. Özellikle İsmet İnönü'nün devletin, tüm tarım topraklarının %70'ini elinde bulundurması yetmezmiş gibi kalan kısmının da önemli bir bölümünü kamusallaştırmak istemesine karşı mecliste yaptığı etkili konuşma yıldızını iyice parlattı.

O zamanların Sovyetler Birliği'nden etkilendiği her hareketinden belli olan Chp zihniyeti, yine etkilendiği zihniyet gereği kendi içindeki bu demokrat-liberal düşünce sistemine hazmedemeyip, farklı düşünceye sahip milletvekillerini ihraç etti. İhraç olanlar arasında olan Adnan Menderes diğer önde gelen arkadaşlarıyla yeni bir parti kurdu.

Bu nokta tarihimizin belki de en önemli kırılma noktasıydı. Çünkü o güne kadar kurduğumuz cumhuriyet tam anlamıyla yerine oturmamıştı. Kurulan rejim kuruluş amaçlarını birer birer görmezden gelerek, 'halk için' desturunu 'devlet için'e dönüştürmüştü. Tüm bunlara rağmen yapılan ilk seçimlerde Chp %85 gibi mümkün olmayan bir oy almıştı. Tabii bunun gerçek olmadığı besbelli ortadaydı.

1946 seçiminin bir özelliği vardı. O zamanki 'ileri demokrat' yönetimimiz seçimleri 'açık oy gizli tasnif' kuralıyla gerçekleştirmişti. 'Bunca yıldır neden seçim yapmadığınız belli oldu' dedirten bir kuraldı bu. Halka o kadar güvenmiyorlardı ki, atılan oylarla değil kendi söyleyecekleri oy oranıyla seçimi kazanmaya çalışmışlardı. Nitekim seçimde yaşanan 'Demokrat Parti milletveki adaylarının oy kullandığı sandıklardan bile DP'ye hiç oy çıkmaması' gibi olaylar bunun neden yapıldığının en açık göstergelerindendir.

Bu ilk 'seçimcik' veya 'sözde seçim'den sonra yapılan asıl seçimde, Chp'nin oy oranı %39'a düştü. Tahmin edilen üzere Demokrat Parti, Türkiye'nin seçimle başa geçen ilk 'demokratik' partisi oldu.


Adnan Menderes başbakanlığındaki 10 yılda Türkiye o zamana kadar hiç olmadığı biçimde dünyayla entegre olup, ülke içinde de gelişmeler yaşadı. Dünyada prestij göstergelerinden olan 'Time'a Kapak Olmak'la bu entegreyi de kıyısından köşesinden kanıtlamış sanki...

Statükonun o zamanki temsilcileri tabii ki buna yine karşı çıkmış ve Adnan Menderes'in ayağını kaydırmak için her şeyi yapmışlardır. Girilen tüm seçimlerde kaybeden Chp, medeti askerle yapılan işbirliğinde bulmuş ve 27 Mayıs 1960'da kara lekelerimizin ilkini hayata geçirmiştir.


Yapılan düzmece mahkemeler istenildiği gibi son buldurulup, istenilen kararlar hayata geçirildi ve Adnan Menderes'le 2 arkadaşı yazmaya başladıkları demokrasi tarihimizi kanlarıyla imzalayıp, Türk tarihindeki yerlerini aldılar.


İdam edilirken ailesiyle vedalaşmasını beklememeleri yetmezmiş gibi asıldıktan sonra fotoğraf çekmek için cesedini yeniden darağacına asanların insanlık anlayışıyla Adnan Menderes'in insanlık anlayışı arasındaki farkı anlamak için kendisinin infazdan önceki notu* bir hayli yardımcı olacaktır, vicdan sahiplerine!

17 Eylül, Adnan Menderes-Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun idam edildiği tarih. En azından bugünün hatrına demokrasi adına ne gibi diyetlerin ödendiğini hatırlayıp, ona göre hareket etmemiz gerektiğini anlarız!!!

Allah (cc) Rahmet Eylesin.

*'Kimseye dargın değilim. Kırgınlığım yok. Hayata veda etmek üzere olduğum şu anda devletim ve milletime ebedi saadetler dilerim. Bu anda karımı ve çocuklarımı şefkatle anıyorum.'

14 yorum:

  1. Adnan Menderesi bu ülkede demokrasi şehidi olarak tanımlamanız bu ülkeye yapacağınız en büyük hainliktir.öyldir ki bu ülkede adnan menderesin talimatıyla tahkikat komisyonları kurulmuş basın susturulmuş chp mitingleri iktidar eliyle dağıtılmıştır.ismet inönü torak reformu yasası çıkartarak topraksız köylüye toprak dağıtma niyetindeydi ve nedense halkını çok seven(!) adnan bey bu duruma muhalet etmiş.peki neden çünkü kendiside aydında 30 bin dönüm araziyi elinde bulunduran bir feodal ağadıy da ondan.bir diğer mesele dindar başbakan yutturmacası.3 tane metresi olan dindar başbakan(!)aldığı örtülü ödeneğin hesabını bu millete veremeyen bir başbakan...
    kırıkkaleden milletveki çıkaramayınca ili, ankaraya bağlama nedenini ise şöyle açıklamıştır: ülkenin her yerinden milletvekili çıkartan partimizin kırıkkaleden 2 seçimdir milletvekili çıkartamamasının o ilin halkında bir anormallik olduğunun göstergesidir diye açıklamıştır.
    Adnan menderesin idamı yanlıştır fakat demokrasi şehidi olduğu inanadırıcı değildir.

    YanıtlaSil
  2. İsmet İnönü'nün o toprakları topraksız köylülere vereceğine inanmak enterasan geldi. Devletin elindeki %70 toprağı neden dağıtmamış derler adama. Elindeki %70'i dağıtmak varken, neden mülkiyet hakkını yok sayıp, insanların tapulu topraklarını kamusallaştırmaya çalışmış acaba? Bu konudaki çok büyük garipliğin siz de farkında değil misiniz?

    Demokrasi şehitliği konusu... Burda bahsedilen Adnan Menderes şahsındaki demokratlardır. Adnan Menderes yazıda da geçtiği üzere, Cumhuriyet rejimini olması gerektiği tanımına kavuşturmuş hareketin temsilcisidir. Yani rejimin dinamosunun halk olmasını sağlamıştır seçimler marifetiyle. Seçimle kazanamayacağını anlayanların, darbeyle indirip idam etmeleri şehit vasfı kazandırmıştır bu temsilcilere.
    İşin içinden idamı yanlıştır deyip çıkma gayreti oldukça, bu ülkede darbe anlayışı devam edecektir. İdam varsa orda söz biter. Son günlerin moda terimi hukukun üstünlüğü kalmaz, gücün hukuku devreye girer.

    Bir de baştan belirtmedim ama yorum yapma taraftarı değilim, blog yeni olduğundan yorumcu sayısı az. Ortalık şenlensin diye ve baştan belirtmediğim için yazmak zorunda hissettim kendimi. Sonuçta yazıda diyorum zaten diyeceğimi.

    Bir de uslup konusu çok önemli, hatta günümüzde her zamankinden daha önemli. Lütfen hainlik gibi çapı geniş ithamlardan uzak duralım. Karşıdakinin de size hain demesi kadar kolay bir şey yok çünkü şu güzelim dünyada...

    Bir de en son olarak, lütfen yorumları hesaplı isimlerle yapalım.

    saygılar...

    YanıtlaSil
  3. '16 Eylül sabahı, bir kibrit kutusuna doldurduğu 30 kadar Equaniladlı uyku hapını içerek intihar ettiği söylenen ( bence intihar degildi) Adnan Menderes'in midesi yıkandıktan ve hiç gerek yokken çırılçıplak soyulup prostat kontrolü yapıldıktan sonra hasta ve bitkin bedeni İmralı adasının rutubetli toprağında ağır ağır sürükleniyordu.' Mustafa Armağan

    'İdam edilmek için ortada bir sebep yok. Ölüme kadar metanetle gittiğimi, silahların gölgesinde yaşayan kahraman efendilerinize acaba söyleyebilecek misiniz? Şunu da söyliyeyim ki, milletçe kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi ve efendinizi yine de 1950 de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimden korkmayacaktınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes'in ölüsü sizi ebediyete kadar takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir!'
    Bir zamanlar 'kardeş kavgasına' meydan vermemek için alınan kanlı karalar bu ülkeye, bu ülkenin geleceğine ve gençlğine yapılan en büyük en sinsi 'Hain'liktir! EVET!!! O gün geçtiğimiz 12 Eylül 2010 dur ve başlangıçtır inşALLAH...

    YanıtlaSil
  4. MuStafa yıLdırım


    Seçimle kazanamayacağını anlayanların, darbeyle indirip idam etmeleri şehit vasfı kazandırmıştır bu temsilcilere.... bu noktayı koyar:)

    YanıtlaSil
  5. 17 Eylül günü katledilen Adnan Menderes'in bedeni değil, halkın özgür iradesi olmuştur.
    Ancak gördüğüm o ki darbeci zihniyet bir gram akıllanmamış, hala gerçekleri göremiyor.

    YanıtlaSil
  6. Bugunun önemli bir gün olduğunu düşünüyorum Menderes i ve onun düşüncelerini susturmaya çalışanların yüzlerine tokat gibi inecektir Türk milletinin cevabı ve inmeye başlamıştır...

    Benzema

    YanıtlaSil
  7. Az önce heyecanlı heyecanlı kalktım. Daha sandığa gitmemize 1 saatten fazla zaman olmasına rağmen en güzel elbisemi giydim. Henüz oy kullanamıyorum yaşımdan dolayı ama ailemle bu şöleni yaşamaktan sanırım kimse alıkoyamaz beni. İşte sırf şu heyecanı yaşamamı sağlayanlardan biri olması bile yeterli rahmetli Adnan Menderes'e demokrasi şehidi demek için. Sabah sabah yazınız da çok iyi geldi. Kardeşiniz olarak haddim olmayarak daha fazla bu tür yazılar yazmanızı rica ediyorum.

    YanıtlaSil
  8. Sağol Rezzan. Sabah sabah gözlerimi parlattın valla...

    YanıtlaSil
  9. başbakan idam eden bir ülke olma utancı yetmiyormuş gibi,bu utancı savunan insanları görmek ayrıca utanç vericidir.

    YanıtlaSil
  10. kesinlikle katılıyorum. terörist ele başı paşalar gibi bakılırken başbakan asmış bir ülkeyiz biz ne kadar gurur verici gerçekten ve bu utanç tablosunu savunanlara ise diyecek tek sözüm bile olamaz

    YanıtlaSil
  11. Eeee. Gun gelir hepsinden hesap sorulur.. Can almak, can vermek Allah'a mahsustur.. Bu dunyada cezalarini cekmeselerde oteki dunyada hepsinin hesabi sorulur..

    YanıtlaSil
  12. Adnan menderes gibi tarihte çok önemli bir zatın böyle vatan haini olarak itham edilmesi,ve özel hayatıyla belden aşağı vurulmaya çalışılması iğrençlikten başka birşey değildir.bu zihniyetle alaşağı yaptıkları kendi partilerinin başkanları vardır bu insanların!!! ülke ekonomisini yükseltiği,dış politikaların güclendiği türkiyenin kalkınmanın ne olduğunu tanıdığı bir sürecte,bu insana yapılan bu komplonun hesabı bu dünyada verilmezse bile diğer tarafta mutlaka ama mutlaka verilicektir.ben buna inanıyorum huzur içinde uyu büyük komutan...

    YanıtlaSil
  13. birgün bir köye okul yapılacağı haberini alan ağalar yani hükümdarlar ama köy ama ülke yönetsinler zihniyet aynı neyse bu ağa birgün cuma namazı sonrası köylüyü topluyor ve eyyyy ahali köyümüze ejnebi yazı getireceklermiş siz ne dersiniz bu işe çocuklarınız müslümanmı olsun ejnebimi diye insanların aklına girer ve o köye okul yaptırmaz okulu yakın başka köye yapar hükümet ve o ağa neyapar biliyormusunuz kendi evlatlarını o ejnebi dediği okula yanıda kahyası ile at sırtında okula gönderir köylü cahil kalır ve onlara ırgatlık yaptırıyor çünki ve köylünün baş kaldıranına neyapar bilirmisiniz onun namusuna dil uzatır ve köyden sürer ahhhhh bu zihniyetler varya yenilikçi insanların önünü kesiyorlar rahmetli adnan menderes ülkenin kalkınmasına çalıştığı için idam ettiler rahmet olsun sayın menderese.

    YanıtlaSil
  14. en başta yorum yapan vatandaşa sesleniyorum sen menderes i hiç tanımamışsın neden diye sorarsan menderes daha siyasete girmeden 35 bin dönüm (dekar)arazisinin 32 bin inini halka bağışlamıştır
    o halkına kendini adamış birisiydi sen menderes le sakın başka liderleri özellik le inönü yü kıyaslama daha söylenecek çok taaa ama sizler anlıyamazsınız bu memlekette 1 tane hidro elektirik santrali varken adam 22 tane daha açmış siz ve sizin gibilerinizin çaktığı birtek çiviyi göster bana........

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...