15 Eylül 2010 Çarşamba

Clash Of The Titans (2010) - Tanrılara Had Bildiren İnsanlar!!!


Her toplumun kendine has kavramları vardır. Hatta aynı kavramların farklı anlamları mevcuttur toplum sayısınca. Bu çeşitliliği gözlemleyebileceğimiz en bariz örnek sanırım din kavramıdır. Bazı toplumlarda sorgulamanın en yüce erdem olduğu söylenirken bazı toplumlarda boyun eğmektir asıl erdem. Günümüzde ise bu çeşitlilik toplum sayısından birey sayısına evrilmiş gözüküyor.

İnsanlar-Krallar-Tanrılar hiyerarşisine Titanları da sokmayı başararak, önemli bir fark yaratan medeniyetlerden olan Yunan mitolojisinin kısa seronomisi gibi film. İkincisinin de geleceği haberleri, bu seronominin devam edeceğini söylüyor bize. Daha çok, Tanrı karizması çizeceğiz gibi gözüküyor :D


Kahramanımız Perseus. Annesi, babası ve kızkardeşi olmak üzere tüm üvey ailesini öldüren Hades'ten intikam almak amacıyla büyük bir yolculuğa başlar. Bu yolculuk Perseus için özünde bir intikam mücadelesi olsa da yolculuğun ana teması zalim tanrılara artık birinin karşı çıkma vaktinin geldiğini düşünmesidir.


Olmypos Dağı tanrılarının varlıkları güçlerine, güçleri de insanların onlara dua etmeleriyle bağlıdır. Titanların hükümdarlığını bitirdiğinden beri Zeus insanları sever ve insanlardan devamlı dua almıştır ama son zamanlarda güçlenen Hades, insanları tanrılara karşı kışkırtmıştır. Habeş kralı olan Kepheus'un karısı Kassiepeia, kızı Andromeda'nın Afrodit'den bile daha güzel olduğunu, tanrıların insanlara muhtaç olduğunu ama insanların tanrılara muhtaç olmadığını söyler. İnsanlardaki bu davranışlar Zeus'un dua hasılatına güçlü bir darbe indirir ve Hades'in oyununa kolayca düşer.


Hades insanların katledilmesinin ya da bu küstahlığın objesi olan Andromeda'nın kurban edilmesinin yerinde bir davranış olacağını söyler Zeus'a. Bir başka mitde Andromeda'nın Nereid'le kıyaslandığı için babası Poseidon'un bu teklifinde Hades'i desteklemesi tutarlı bir resim koyuyor önümüze. Sonuç olarak artık ya Andromeda kurban edilecektir ya da Argos dünya üzerinden silinecektir Kraken marifetiyle.


Kraken'i yenebilmek için Medusa'nın bakıldığı zaman taşa çeviren gözlerine ihtiyaç vardır. Gözlerine bakmadan Medusa gibi bir canavarı yenebilmek bile imkansızken kafasını almak çok daha imkansızdır. Taş kesileceklerini bilmelerine rağmen insanoğlunun fedakarlık ve cesaret gibi üst sınıf erdemleriyle görev başarıyla yerine getirilir.

 

Andromeda ve Argos kurtarılmış, insanlık artık yeni bir mesih kazanmıştır. Pegasus'u, kişiye özel parıldamalı kılıcı ve yeniden hayat bahşedilen Io'suyla Perseus ikinci filmde bizleri bekliyor...

Sam Worthington iki filmdir mesih rolüne iyice alışmış gibi görünüyor. Hava hakimiyetinin ne kadar güçlü olduğunu, Avatar'da Toruk Makto'ya binebilmesinden sonra Clash Of The Titans'da kimsenin binmeyi başaramadığı Pegasus'a binerek, gösterdi.

2 yorum:

  1. Filmin yazısı öyle güzel ki, filmi izlemedim ama yazı (filmi izlemek için merak uyandırsa da içimde) bir süre beni götürür:)

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...