6 Şubat 2012 Pazartesi

Bağdat Fragmanı - Yıldız Ramazanoğlu | Kitap

2011'de Neler Okumuşum? başlığıyla yeni formata niyet ettiğimi söylemiştim. Arayı açmadan 2012 kitaplarına ufaktan yorumlar yapalım. Gerçi Ocak ayı geçti ama Şubat'tan itibaren devam ederim diye umuyorum. Geçelim başlıktaki kitaba;

-Kendi meşrebince- okunası kaleme sahip yazarlardan biri Yıldız Ramazanoğlu. İkna Odası isimli romanını okumuştum daha önce ve dili oldukça güzel gelmişti. İkna Odası'nı da okuma sebebim bu kitaptı aslında. Ama bir türlü nasip olmamıştı. 3 senedir bekletiyorum sanırım Bağdat Fragmanı'nı.

Kitabın ismi çok daha farklı şeyler çağrıştırmıştı ilkin. Tür de deneme olunca, "şöyle damardan girer, çıkmaz daha da" tadında yazılar beklerken gezi-anı türüyle karışık köşe yazılarıyla oluşmuş bir kitapla karşılaştım. Derleme kitaplara oldum olası ısınamamış biri olarak, beklenti de fazla olunca ilk başlarda ağır bir hayal kırıklığı yaşadım sanırım. Lakin bir süre sonra güncel politikadan soyut, tamamen dünya meselelerine ve başta Irak İşgali olmak üzere halihazırdaki dünya sorunlarına dair yazılar gelmeye başladı. Ve o ilk baştaki hayal kırıklığı genel bir hayranlığa bıraktı yerini.

Önyargılarından kurtulmuş, en azından kuru bir inat gütmeden kalem tutan kadın yazarları okumak başka bir tada sahip her zaman. O tip yazarlardan biri de sanıyorum Yıldız Ramazanoğlu. Buna karşın, tam olarak tarif edemesem de rahatsız eden bir şey var gibi kitaplarında. Baştan savmak mı desem, bilgisini ve gözlemlerini çok iyi aktarırken bir anda konsantre dağılması mı desem bilemediğim bir şey bu rahatsız olduğum şey. Sanki biraz da bu yüzden daha açık tarif etmekten kaçınıyorum. Zira potansiyellerin sonuca ulaşamaması oldukça hazin bir durumdur nazarımca. Amaaa her şeye rağmen diğer kitaplarına da bakacağımı sanıyorum yazarın. Zira hak ediyor. Belki de fazlasıyla...

Okunması durumunda ekstra katkı/katkılar yapması muhtemel bu kitabı, sonuç itibariyle önerir durumdayım. Irak İşgali üzerine dikkat çekmesi bile yeterli aslında okunması için. Üzerine çok söz edilip de vahşiliğine/vahimliğine hakkıyla değinmediğimiz çok az meseleden biri Irak İşgali. Bu sebeple çok daha önemli ilgili mevzunun Irak İşgali olması. Tüm işgallare topyekün karşı duranlara selam olsun!

1 yorum:

  1. Romandan başka bir şey okumuyorum, buna da da bakayım bakalım. Gerçi genel başlıkta bunu okuyun diye ayrıca belirtmemişsin ama bu yorumundan sonra okunur gibi :) Hem ismi de güzel :)

    YanıtlaSil

Yorumunuz blog sahibinin onayından sonra yayınlanacaktır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...